24 oktober 2016

Als je op vakantie bent, dan wil je natuurlijk helemaal niets missen. Het kan handig zijn om een bucketlist te maken met de dingen die je absoluut wil zien of doen. Graag kijken we dan naar de lokale bevolking, omdat zij vaak als geen ander weten waar de mooiste plekjes zijn of waar het lekkerste eten te vinden is. Als Spanje dit jaar je vakantiebestemming is, dan helpen we je alvast een eindje op weg met 10 dingen die we van de Spaanse locals hebben geleerd.

1. Deel een grote schaal paella met vrienden

Niets is zo Spaans als uitgebreid lunchen of dineren met een grote schaal paella en goed gezelschap. Spanjaarden staan erom bekend dat ze graag de tijd nemen voor hun maaltijden. Informeer naar de beste lokale restaurants in de buurt en strijk neer op een gezellig terras om te genieten van de lokale cuisine, zoals echte Spanjaarden dat doen.

2. Doe mee aan de siësta

Heb je je wel eens afgevraagd waarom het altijd zo stil is op straat rond het middaguur? Spanjaarden weten wel beter dan de straat op te gaan wanneer de zon haar hoogtepunt bereikt. Voor ons voelt het misschien onnatuurlijk om binnen te blijven als de zon schijnt, maar zie het als een korte powernap zodat je langer van de avond kunt genieten.

3. Scoor tickets voor een authentieke flamenco voorstelling

Het is een Spaans cliché, maar toch mag een flamenco concert niet op je bucketlist ontbreken. De dans komt oorspronkelijk uit de streek Andalusië en heeft een temperamentvol karakter. Laat je verrassen door deze eeuwenoude traditie en word meegesleept door de zangers, dansers, muzikanten en prachtige kostuums.

4. Verdiep je in de lokale wijnen

Spanje is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als het gaat om wijn, maar ’s lands meest bekende wijnstreek La Rioja barst van de wijngaarden. De Ebro vallei is dan ook de ultieme bestemming voor wijnliefhebbers en de perfecte plek om je smaakpapillen aan het werk te zetten tijdens een lokale wijnproeverij.

5. Ontdek de lekkerste tapas tijdens een tapas tour

Je weet pas écht wat tapas zijn als je het zoals een Spanjaard hebt gegeten. In Spanje krijg je namelijk vaak een paar tapas bij een drankje, waardoor je voor de prijs van twee of drie drankjes al snel een hele maaltijd bij elkaar hebt. Maar natuurlijk hoef je niet op één plek te blijven. Tijdens een tapas tour door de stad kom je er al gauw achter waar je de beste tapas kunt scoren.

6. Doe boodschappen op een traditionele markt

Proef, ruik en kijk je ogen uit. Spanje heeft een paar bekende traditionele markten die zeker een bezoekje waard zijn. Ze zijn rijk aan allerlei ambachtelijke producten, van chocolade tot groenten en zeevruchten. Het is de ultieme plek om je zintuigen de vrije loop te laten. Wedden dat je niet met lege handen thuiskomt?

7. Ontdek het nachtleven

Spanje staat bekend om haar bruisende nachtleven en je kunt dan ook niet naar huis gaan zonder dat je dit zelf hebt ervaren. Aan keuze is er in ieder geval geen gebrek: de meeste steden hebben meer kroegen per hoofd van de bevolking dan iedere andere stad in Europa. Nu klinkt die siësta toch ineens zo gek nog niet.

8. Ga naar een voetbalwedstrijd

Spanjaarden zijn gek op voetbal, dus pas als je een Spaanse voetbalwedstrijd hebt bijgewoond is je ervaring compleet. Scoor kaartjes voor een wedstrijd tussen lokale teams en bereid je voor op een onvergetelijke belevenis.

9. Bezoek een Spaans festival

Het hele jaar door worden er in Spanje verschillende festivals georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan het wereldberoemde La Tomatina festival, ook wel bekend als ’s wereld grootste voedselgevecht. Maar ook als je het niet zo ziet zitten om met tomaten te worden bekogeld, zijn er voldoende andere festivals om te bezoeken als je in Spanje bent.

10. Ontsnap aan de drukte van de stad

Hoewel de Spaanse steden indrukwekkende architectonische hoogstandjes en bijzondere musea kennen, proberen Spanjaarden geregeld aan de drukte van de stad te ontsnappen. Geniet optimaal van de schoonheid van de Spaanse natuur door te overnachten op een glamping accommodatie. Wat dacht je bijvoorbeeld van een overnachting aan de Costa Brava of Costa Dorada?