01 september 2016

Buitenmensen hebben een geheim. Het maakt regenbuien korter en zomers langer. Het heeft onmiddellijk effect en je kunt het zó toepassen. Jij ook. Zonder secret handshake, sokken in je sandalen of uniseks fleecetrui. 

Het geheim is simpel maar doeltreffend: je hoeft alleen maar naar buiten te gaan. Dan ontdek je namelijk dat die regenbui al over is, dat de zon gewoon schijnt en dat het helemaal niet zo koud is als je dacht.

Het is het campingeffect

Hoe meer je buiten bent, hoe beter weer het is.

Om langer te genieten van de zomer ga je dus kamperen. Of beter nog: glamperen. Want met een wc-rol over de camping lopen is niet meer nodig. En waarom moeilijk doen in een krap douchehokje, als je ook een heerlijk bad in je eigen safaritent kunt nemen?

Eerlijk is eerlijk: in oktober is in Nederland weinig meer over van de zomer. Maar in Zuid Europa is het nog prima weer voor een glamping herfstvakantie. Met 20-23 graden is het ideaal voor kleine kinderen en actieve vakantieplannen. Lekker wandelen, fietsen en zwemmen. Vooral voor zwemmen zit je goed: aan het einde van de zomer is het water er even warm als de buitenlucht.

Een bijkomend voordeel is dat het naseizoen spotgoedkoop is. Bovendien heb je geen last van andere toeristen die je omver lopen.

Nadelen zijn er natuurlijk ook

1. Het is overdag lekker warm weer, maar het koelt ’s avonds flink af.

2. Je hebt zon, maar ook af en toe een regenbui.

3. Niet alle winkels en restaurants zijn het hele jaar open.

Dus:

1. Stop voor de koude nachten een extra paar warme sokken in je tas. 

2. Stem je uitstapjes af op het weer. Een regenachtige dag tussendoor is perfect voor een museum of het serieuze shopping werk. 

3. Vraag locals waar zij graag eten, zo kom je op de beste plekken en ontdek je de streekkeuken.

En gaat het toch een keer mis? Sta je na twee uur rijden voor een dicht museum, ga je met je beige broek onderuit in de modder of serveren ze bij het authentieke lokale restaurantje alleen orgaanvlees? Lach je tranen weg en bedenk: dat zijn later de beste vakantieverhalen. 

PS: Niet alle locaties zijn geopend in oktober. Ik heb daarom voor je gezocht naar de beste glamping bestemmingen in de herfst.