19 oktober 2016

Kamperen is heerlijk, maar laten we eerlijk zijn: alleen met goed weer. Vanuit mijn slaapzak naar een zachte regenbui op het tentdoek luisteren is prima. Maar hele dagen in de stromende regen? Nee dank je. De andere kant is dat té warm ook niet altijd fijn is. Zeker niet met jonge kinderen die ik niet wil blootstellen aan de felle zon. En zo heb jij vast ook je wensenpakket. Gelukkig is er binnen Europa veel keuze. Wat zijn de beste bestemmingen per seizoen?

Glamping in het voorjaar: zon, zee en stedentrips

Om wat zon te pakken in het voorjaar ga je naar het zuiden van Europa. De glamping locaties zijn dan lekker goedkoop. In Zuid-Frankrijk is de Cote D’Azur het zonnigste gedeelte. Italië heeft in het noorden nog wisselvallig weer, maar het midden en zuiden heeft vaak een zonnige lente. Ik kan de geur van de voorjaarsbloesem nog oproepen als ik mijn ogen dichtdoe. Spanje is een land met weinig regen. In het grootste deel van het land is het vanaf mei al warm. In Portugal heb je aan de kust in de streek Algarve weinig kans op regen en veel kans op zon. Iets minder bekend is Kroatië. Het meest zuidelijke gedeelte, Zuid Dalmatië, is het warmst. Het zwemseizoen begint er al in april. Maar ook in Istrië is het met gemiddeld 21 graden in mei heerlijk weer.

Het voorjaar is ook ideaal om toeristische trekpleisters en mooie zuidelijke steden te bezoeken, zoals Lissabon, Sevilla en Venetië. Het is er dan nog rustig en niet te warm.

Glamping in de zomer: voor ieder wat wils

In de zomermaanden kun je overal in Europa prima terecht. Het is net waar je van houdt. Voor een vakantie in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Noord-Frankrijk heb je in de zomermaanden de meeste kans op goed weer. Het zijn goede bestemmingen voor een actieve vakantie en als tropische temperaturen liever vermijdt.

De zomers in Oostenrijk en Zwitserland zijn gemiddeld warmer dan in Nederland. Hoewel er hoog in bergen ook nog sneeuw kan liggen. Het zijn helaas wel vrij natte landen. Maar aan de zuidkant van de Alpen kan het heerlijk mediterraans weer zijn. 

Zweden heeft weinig zonuren, maar de zomers zijn wel warm: gemiddeld rond 20 graden. Het weer is vrij stabiel met weinig regen. Ook 30 graden of meer komt voor, wat door de lage luchtvochtigheid aangenamer is dan in Zuid Europa.

Houd je juist wel van warme zomerdagen? Dan zit je in Zuid Frankrijk, Italië, Spanje, Kroatië en Portugal goed. Verkoeling aan zee, een meer of een zwembad is in dat geval geen overbodige luxe. 

Glamping in het najaar: de beste nazomer locaties

In het najaar zijn de landen in Zuid Europa het warmst. Het voordeel ten opzichte van het voorjaar is dat het water lekker opgewarmd is en je nog goed kunt zwemmen. In dit blog geef ik je mijn tips voor een mooie nazomer.

Glamping in de winter: buiten is het koud, binnen warm

Glamping in de winter, waarom niet?  Zolang het binnen maar knus en warm is. Deze Zweedse boomhut ziet er romantisch uit. Een leuke bestemming als je een beetje avontuurlijk ingesteld bent. Liever iets minder koud? In Spanje zijn er ook locaties waar je het hele jaar terecht kunt. Zoals bij Balcón de Andaluz  en Casa del Mundo