09 februari 2017

Lanzarote is anders dan de rest van de Canarische Eilanden. Of het nu door het buitenaardse landschap komt, door de unieke architectuur of het subtropische klimaat, het eiland maakt iets in bezoekers los. Iets dat moeilijk in woorden te vatten is. Ben je toe aan een bijzondere vakantie, dan kan Lanzarote wel eens de verrassing van het jaar zijn.

Dankzij Finca de Arrieta is glamping op Lanzarote nu ook een begrip geworden. Dit eco-resort draait volledig op wind- en zonne-energie, maar dat betekent niet dat je op comfort hoeft in te boeten. De Mongoolse yurts zijn ideaal voor het zachte Canarische klimaat en zijn van alle gemakken voorzien. De grootste luxe is ontastbaar van aard: je kunt de zee vanuit je riante bed horen ruisen.

Bij het zwembad met het lounge-terras kan het in de namiddag erg gezellig worden, vooral wanneer er een barbecue wordt georganiseerd. Kids kunnen naar hartelust eieren rapen in het kippenhok of brood aan de ezels voeren. En het strand? Dat ligt op maar 10 minuten lopen, in een dorpje dat nog niet door het massatoerisme is ontdekt. Wat ons betreft is dit de ideale uitgangsbasis van een weekje Lanzarote (of langer).

Maar ook op andere plekken op het eiland schieten de luxe ingerichte tenten als paddestoelen uit de grond. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die vinden dat glamperen de beste manier is om van Lanzarote te genieten! Lees verder om te ontdekken wat dit eiland voor je in petto heeft.

Huizen in lavabubbels

Op het eerste gezicht is Lanzarote een droge en onherbergzame plek. Op een eiland waar alleen maar struiken, cactussen en palmbomen gedijen, was het altijd hard werken om een waardig bestaan te leiden.

De lokale artiest César Manrique, die in de zestiger jaren technieken en inspiratie opdeed in New York, heeft de locals met andere ogen naar hun eiland leren kijken. Zijn bouwwerken zijn prachtig verweven met het lavalandschap en doen denken aan de schuilplaatsen van Bond-schurken. Geen wonder dat ze dagelijks op duizenden bezoekers kunnen rekenen.

Een bouwwerk dat wat minder bekend is, is de villa die ooit één dag in het bezit van Omar Shariff was (volgens de legende verloor de acteur het huis in een partijtje bridge tegen de projectontwikkelaar). LagOmar, in het dorpje Nazaret, is een tegen de rotsen gebouwde villa. Het is een ware uitdaging om hier niet met open mond van verbazing doorheen te lopen. Verstopt in een grot vind je een bar en aan de vijver met fontein is een topkwaliteit restaurant.

Gastronomische verwennerij

Of je nu een liefhebber van jamón ibérico van het Spaanse vasteland bent, of liever smult van wat de vissers dagelijks uit de Atlantische Oceaan hijsen, op Lanzarote krijgt je vakantie al gauw een gastronomisch thema. In Arrieta vind je een handvol restaurantjes die direct aan zee staan – perfect voor een Spaanse lunch. En bij zonsondergang kunnen we ons geen betere plek voorstellen dan restaurant Bogavante in het plaatsje El Golfo.

Hou je van wijn? In de vallei La Geria bevinden zich al eeuwenlang wijngaarden, maar niet van het soort dat je uit Frankrijk of Italië gewend bent. In plaats van langs druivenstokken, groeien de ranken op de grond, in kuilen die ze van de wind beschermen. De vulkanische grond en de vochtige nachten zijn perfect voor druivensoorten die hun weg naar uitmuntende (witte) wijnen vinden.

Bezoekers zijn van harte welkom in bodegas zoals die van El Grifo, waar tevens een wijnmuseum is. Wijnmaker Rubicón, met een sfeervol terras in de schaduw van een eeuwenoude eucalyptus, is misschien wel het mooiste plekje om van de lokale wijn te genieten. Vergeet je er niet de lokale geitenkaas bij te bestellen?

Actief in de buitenlucht

Het prettige klimaat van Lanzarote, de oceaan en het dunbevolkte landschap lenen zich voor allerlei buitensporten. Zo ziet het strand van Famara, waar het schuim perfect is voor beginnende surfers, elke dag zwart van de twintigers en dertigers in wetsuits. In Órzola kun je met een parapente (onder begeleiding van een instructeur) over de kust vliegen, en aan de zuidkust vind je een uniek onderwatermuseum, waarmee Lanzarote één van Europa’s meest aantrekkelijke duikbestemmingen is geworden.

En dacht je even een weekje niet te hoeven fietsen, blijkt dat Lanzarote een mekka voor wielrenners en mountainbikers is! Een onvergetelijk hoogtepunt voor veel glampers is een dagtrip naar het naburige eilandje La Graciosa, waar je op de mountainbike (circa 45 minuten) naar een maagdelijk gouden strand fietst: Playa de la Concha. Wij hebben er maar één woord voor: wow.