07 maart 2017

Het bootje vol backpackers pruttelt tussen de broccoli-eilandjes. Opeens stopt de kapitein de motor. “Delfín,” zegt hij, bijna op fluistertoon. Dolfijn. Zijn vinger wijst naar stuurboord en inderdaad, op zo’n 100 meter van de boot glijdt niet één dolfijn, maar een tweetal door het water. Een magische ontmoeting die het begin van een al even magische reis betekent.

We zijn op weg naar Bastimentos, een eiland aan de Caribische kant van Panama. De archipel waar het deel van uitmaakt, Bocas del Toro, trekt al decennialang toeristen, maar de meeste van hen blijven op het hoofdeiland in Bocas Town. Maar wij niet: wij wagen ons aan glamping in Panama en konden daar geen betere plek voor vinden dan Palmar Beach Lodge.

Eenmaal op Bastimentos aangekomen, lopen we door de jungle naar deze eco-resort. De luxe ingerichte tenten staan op het zand van het spectaculaire Red Frog Beach. We komen meteen in de sfeer, want het is happy hour in de levendige bar van het resort. We laten ons elk twee Balboa’s smaken en schuiven daarna aan voor de barbecue. Er blijkt een leuke mix van gasten in het resort te zitten: surfers, biologen, honeymooners, vrijwilligers. Zelfs de eigenaren prikken een vorkje mee.

Palmar Beach LodgeLuxe kamperen in een eco-resort

Kamperen is romantisch, sfeervol. In een tent ben je dicht bij de natuur: je hoort de vogels fluiten alsof je in de buitenlucht slaapt en wanneer het regent, creëert het gedruppel op het tentdoek een gezelligheid die we in onze geïsoleerde huizen nauwelijks meer kennen. Maar tegelijkertijd kan kamperen heel wat werk betekenen en –laten we eerlijk zijn– soms ook best oncomfortabel zijn.

Glamping biedt daar het antwoord op. Hier in Panama betekent dat royale safaritenten op houten platforms (dus geen last van zand in je tent). Het houten meubilair is door de locals gemaakt en de elektriciteit voor de lamp wordt met een zonnepaneel opgewekt. Uit de douches komt opgevangen regenwater, maar daar moet je wel even op de voetpomp voor trappen. Inderdaad: Palmar Tent Lodge is een waar eco-resort voor glampers!

Red Frog Beach, Bocas del Toro, Panama

Kikkers en luiaards

Red Frog Beach heeft niet voor niets zo’n originele naam. In de jungle direct achter het strand, waar ook de tenten van Palmar Tent Lodge staan, verschuilen zich minuscule rode kikkers met zwarte stippen. Lieveheerskikkers, zeg maar. Kijk trouwens niet te lang omlaag, want dan zou je zomaar de luiaards kunnen missen die in de bomen hangen. Ook tijdens een kayak-tocht in de kalme wateren achter Bastimentos zagen we een luiaard, maar dan zwemmend tussen de mangroven.

Ons verblijf op Bastimentos vindt aan het begin van onze reis door Midden-Amerika plaats, maar we beseffen nu al dat het erg lastig wordt om aan hieraan te tippen. De accommodatie, in de jungle maar honderd meter van de branding, is uniek. De gezelligheid en sfeer zijn ongeëvenaard en het eiland, beschermd tegen het massa-toerisme, is een waar paradijs. Dus wanneer ga jij?

Boek je verblijf via Palmar Beach Lodge.