01 november 2016

Ik herinner me het nog goed, mijn eerste vakantie naar Oostenrijk. Ik was vier jaar oud en mijn ouders namen me mee naar de bergen vanwege de frisse en schone lucht, oftewel de berglucht. Ik had toentertijd veel last van mijn luchtwegen en dus zou een paar weken in de bergen mij ongetwijfeld goed doen. Ik weet nog dat mijn moeder me vertelde dat we 'naar een land gaan waar er hele hoge bergen zijn' en dat ik, toen we aankwamen in Tirol, uitriep 'nou, die bergen zijn ook niet hoog!'

Inmiddels weet ik wel beter, want zo'n berg beklim je niet zomaar. Bijna elk jaar trek ik minstens één keer bepakt en bezakt de Oostenrijkse Alpen in. De ene keer voor een daghike en de andere keer voor een zware huttentrektocht. Wie naar Oostenrijk gaat, kan gewoon niet stil blijven zitten. De bergen roepen om verkend te worden, in de meeste gevallen te voet.

Wandelen in Oostenrijk is voor iedereen. Voor avonturiers die zich graag aan een staalkabel van de bergwand naar beneden laten zakken, voor wandelaars die graag over de alm struinen en voor gezinnen die vaak eenvoudig met de kabelbaan omhoog kunnen en op die manier ook van de rust en schoonheid van de allerhoogste toppen kunnen genieten.

Even een dag geen zin in actief zijn? Dan is Glamping Natterer See in Tirol echt een aanrader. Deze ligt middenin de prachtige natuur maar ook bijvoorbeeld het vestingstadje Kufstein ligt binnen handbereik. Deze plek was afgelopen zomer mijn basis voor een lang en actief weekend in het Kaisertal. Ik verbleef een nacht in de stad en sliep vervolgens in een berghutje ergens tegen de granieten wanden van de Wilder Kaiser aan. Na de wandeling kwam er eerst een flink stuk hausgemachte Kuchen op tafel, gevolgd door een uitgebreid diner, een flinke pul bier en natuurlijk Apfelstrudel als toetje. Berglucht maakt hongerig en gelukkig weten ze daar in Oostenrijk wel raad mee. Al vaak deed ik me tegoed aan Knödel, Kaiserschmarrn en van die heerlijke, vette Spätzle, dan vooral met heel veel kaas. Ook een Wiener Schnitzel mit Pommes gaat er altijd moeiteloos in. Mocht je besluiten om naar Kufstein te gaan, dan raad ik je aan om bij Hotel Tiroler Hof te gaan eten, de schnitzels die ik daar kreeg voorgeschoteld, waren echt hemels.

Ik hoor jullie denken: al dat eten? Word jij niet mega dik op vakantie? Nee, omdat ik de hele dag bezig ben, is mijn verbranding ook de hele dag bezig. Wanneer ik in Oostenrijk niet ga wandelen, zit ik op de fiets, ga ik skiën, klettersteigen of iets anders avontuurlijks doen. Oostenrijk is een mekka voor outdoor avonturiers. Op mijn Oostenrijk bucketlist staan nog paragliden, canyoneeren en raften. Oh ja en ik zou ooit eens graag de Grossglockner beklimmen, al lijkt dat misschien een beetje te hoog gegrepen. Maar aan de andere kant, never say never. Voor nu stop ik gewoon nog even lekker een Mozartkugel in mijn mond en droom ik vast van het moment dat ik wederom naar Oostenrijk afreis.