22 oktober 2016

Als een vakantie vol zonovergoten stranden met de meest prachtige uitzichten je als muziek in de oren klinkt, dan ben je in Kroatië aan het juiste adres. Het land beschikt over een aantal prachtige kusten, waar je onder andere fijn kunt duiken en snorkelen, diverse watersporten kunt beoefenen of gewoon lekker aan je kleurtje kunt werken. Hieronder lichten we onze 10 favorieten toe. Ready, set, swim!

1. Bačvice bij Split

Dit strand is één van de bekendste bij de toeristische trekpleister Split en ligt op slechts 1 kilometer lopen van het centrum. Het is populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen en wordt omgeven door tal van gezellige bars en restaurants.

2. Zlatni Rat op eiland Brač

Zlatni Rat betekent letterlijk ‘gouden hoorn’, naar de hoornvormige vorm van het strand. Hoewel het eiland nogal populair is onder toeristen, mag het toch niet op je lijstje ontbreken. Doordat het strand constant onderhevig is aan de stroming van de zee en de wind, verandert het namelijk steeds van vorm.

3. Punta Rata bij Brela

Punta Rata wordt vaak gezien als het mooiste strand aan de Makarska Riviera. Vanwege de kwaliteit van het water is het strand zelfs bekroond met de Blauwe Vlag, waardoor je er zorgeloos kunt zwemmen.

4. Kraljičina Plaza bij Nin

Kraljičina Plaza, ook wel het Koninginnestrand genoemd, maakt deel uit van de ruim 10 kilometer lange kustlijn bij de stad Nin. Het strand is vooral populair onder families met kinderen, omdat de zee er erg ondiep is.

5. Stivina op eiland Vis

Het bijzondere aan dit kiezelstrand is dat het in een kom ligt en bijna geheel wordt afgesloten door hoge rotsen, waardoor het voor grote boten moeilijk te bereiken is. Omdat er ook geen weg naar toe is, kun je er alleen te voet of met een kleine boot komen. Dat is de extra moeite echter helemaal waard, want het uitzicht vanaf dit strand is adembenemend.

6. Rajska Plaza op eiland Rab

Rajska Plaza betekent letterlijk Paradijsstrand en dat is een goede indicatie voor wat je er kunt verwachten. Het strand is veruit het mooiste op het eiland en is met haar helderblauwe water en spectaculaire uitzicht een echte must see.

7. Pécine op eiland Krk

Dit strand ligt bij Šilo, een vissersdorp op het eiland Krk. Het is een prachtig gebied met talloze lagunes, waarin rotsstranden en zandstranden elkaar afwisselen. Pécine heeft al geruime tijd een Blauwe Vlag en is een fijn strand om met kinderen te bezoeken.

8. Eiland Lokrum bij Dubrovnic

Lokrum is een klein eiland vlak voor de kust van Dubrovnic, op ongeveer 10 minuten afstand per taxiboot. Het eiland heeft genoeg te bieden om er een dagje door te brengen: er is een botanische tuin, een koninklijk fort en een oud Benedictijns klooster. Bovendien is er op het eiland een klein meertje dat met de zee in verbinding staat, waar kinderen uitstekend kunnen zwemmen.

9. De Pakleni eilanden

Tegenover de stad Hvar ligt de Pakleni archipel, een groep van ongeveer 20 verschillende eilandjes. Dit gebied wordt vaak beschouwd als het mooiste gedeelte van de Hvar Riviera, vanwege de enorme hoeveelheid afgezonderde strandjes die er te vinden is.

10. Saharun op eiland Dugi Otok

Het water is zo helder en het strand (in tegenstelling tot vele andere plaatsen in Kroatië) zo fijn, dat je je haast op een tropisch eiland waant. Dugi Otok is een eiland vlak voor de kust van Zadar en gemakkelijk met een boot te bereiken. Op warme dagen kun je verkoeling vinden onder de dennenbomen op het eiland of bij één van de strandtentjes.

Wist je dat je in Kroatië ook in een glamping accommodatie kunt overnachten? Op onze website vind je verschillende locaties die nu te boeken zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lodge bij Nin of safaritent bij Fazana? Handig, want zo kun je de hele Kroatische kust zien zonder zelf met kampeerspullen te sjouwen.


Deel dit artikel online