30 september 2016

Bij Normandië denk je niet meteen aan een stralende zon. Integendeel zelfs, de regen komt er regelmatig met bakken uit de lucht. Waarom Nederland het koude kikkerland wordt genoemd, die logica zie ik niet meteen. Zelfs de Normandiërs schetsen een weinig rooskleurig beeld over hun provincie. Bij het merendeel van de souvenirs wordt de draak gestoken met de hoeveelheid regen per jaar. Dat dat beeld echter helemaal niet hoeft te kloppen, ondervonden wij tijdens onze zonnige week in dit romantische en historische gebied.

Bij Normandië denk je natuurlijk ook onlosmakelijk aan de stranden en begraafplaatsen van de Tweede Wereldoorlog. Maar ja, daar hechten kinderen meestal nog weinig waarde aan. Ik geef je graag 3 tips die je absoluut niet mag missen en die ook voor kinderen leuk zijn.

1. Honfleur
Een zeer pittoresk en schilderachtig dorpje waar je heerlijk kunt struinen. Het dorpje is vooral bekend door zijn prachtige haven waar het barst van de restaurantjes, de vele smalle steegjes met kunstzinnige winkeltjes en ateliers en de historische houten kerk. Aan de haven staat standaard een grote draaimolen waar kinderen naar hartenlust een rondje kunnen draaien. En wat mooi meegenomen is: het uitzicht is voor de wachtende ouders ook niet verkeerd.

2. Étretat
De kliffen van Étretat zijn de nummer 1 toeristische trekpleister van het noorden van Normandië. De steile, witte krijtrotsen steken metershoog uit de zee. Laat je kinderen raden op welk dier de rots lijkt (nee, we verklappen niets!) en je ziet alleen nog maar dat dier. Je kunt naar het hoogste punt lopen of aan de andere kant van het dorp omhoog lopen naar het kerkje, met uitzicht op de kenmerkende rots.

Let op: dit wandelpad is niet geschikt voor buggy’s of kinderwagens, dus als je kinderen nog niet zelfstandig dit stuk kunnen lopen (20 minuten), geniet dan gewoon aan het strand van het uitzicht. Aan het strand vind je ook een draaimolen en een gratis speelveldje met zachte tegels waar je kinderen hun energie even kwijt kunnen. Houd er daarnaast rekening mee dat je vaak ver van het dorp moet parkeren. Puf, puf, sjouw, sjouw, oh het vakantiegevoel van ouders…

3. Rouen
Deze historische studentenstad, waar Jeanne d’Arc op tragische wijze overleed, is een mooi, historisch stadje met la grosse horloge, een grote kerk en sfeervolle pleintjes. Lekker shoppen terwijl je kids van een ijsje genieten! Ook is er een grote botanische tuin met daarin meerdere speelveldjes voor verschillende leeftijden. Helemaal gratis. Wil je hier ’s avonds nog een hapje gaan eten? Houd er dan rekening mee dat het overgrote deel van de restaurants pas vanaf 19.30 avondeten serveert. Le canard, coq-au-vin, quiche lorraine…

Extra tip: het huis van Monet
Wil je zelf nog een dagje op pad? De beroemde schilder Monet heeft lange tijd in deze streek gewoond. En dat is niet zonder reden. Het huis van Monet bevindt zich in een gezellig dorpje en de tuin bij het huis is werkelijk waar adembenemend. De vijver met de waterlelies en wilgen die hij op één van zijn schilderijen vereeuwigd heeft, vind je hier ook. En ook zijn huis is een kunstwerk op zich. Jonge kinderen mogen gratis naar binnen. Als je kinderen echter niet van bloemen houden, is er voor hen helaas weinig te beleven.

Frankrijk is vanuit Nederland prima te bereizen. Vanuit het zuiden van Nederland ben je binnen 5 uur in Rouen. En wist je dat we ook voor glamping in Normandië met kinderen prachtige accommodaties hebben? BoerenBed Ferme de la Folivraie bijvoorbeeld ligt dichtbij de beroemde stranden waardoor dagtripjes met je kids zeker haalbaar zijn. Nou, waar wacht je eigenlijk nog op?