02 januari 2023

Kenia, een land aan de oostkust van Afrika, is al jaren een populaire bestemming voor wildliefhebbers en mensen die echt in verbinding willen staan met de natuur. Met behulp van strenge beschermingsprogramma's heeft Kenia de variëteit in flora en fauna weten te behouden en beschermen. Ook als je geen ervaren kampeerder bent, maar toch Kenia volop wilt verkennen, zijn er een aantal luxe glampingplekjes waar u toch in luxe kunt slapen, maar ook één kunt zijn met de natuur. Lees verder voor een selectie van luxe glampingbestemmingen midden in de Keniaanse wildernis en ook wat je voor vertrek moet regelen, zoals het aanvragen van een visum voor Kenia.

1. Baden in luxe in Angama Safari Camp

Het Angama Camp is misschien niet het grootste kamp op deze lijst, maar dat is juist zijn charme. Door zijn omvang biedt dit kamp je een overvloed aan onvergetelijke natuurbelevenissen rechtstreeks vanuit je tent.  Deze kampeerplek biedt de unieke mogelijkheid om een grote verscheidenheid aan inheems wild tegen te komen, zoals leeuwen, cheeta's, buffels en olifanten. Als u toevallig tijdens het migratieseizoen in dit kamp verblijft, hebt u de mogelijkheid om de Grote Trek van grote kuddes met uw eigen ogen te zien. De nabijheid en de onderdompeling in de natuur geven je een echte wildlife-ervaring, waarbij u overdag het landschap verkent en in slaap valt bij het gehuil van hyena's.

De tenten hebben een frisse en lichte uitstraling en zijn ontworpen om de natuurbeleving van de gasten te maximaliseren en om mens en natuur dichter bij elkaar te brengen. De tenten zijn eenvoudig maar in stijl ingericht, met alle gemakken omtrent kamperen in de 21e eeuw, maar toch met het opwindende gevoel dat er niets anders tussen jou en de buitenwereld is dan een stuk canvas.

2. Terug in de tijd in Cottar’s 1920 Safari Camp

Wil je even helemaal terug in de tijd? In het Cottar's 1920 Safari Camp, gelegen in het privé Olderkesi Conservancy, kun je luxe en romantische sfeer van vervlogen tijden beleven zonder het echte gevoel van een safari te verliezen. Het kamp is ingericht in de stijl van de jaren 20 maar heeft ook alle moderne gemakken waar de hedendaagse reiziger om vraagt. 

Het kamp ligt vlakbij de Tanzaniaanse grens en grenst in het zuiden aan het Masai Mara-wildreservaat. Het wordt al meer dan honderd jaar beheerd door dezelfde familie, de familie Cottar, en als zodanig kunt u gegarandeerd het ware safarigevoel ervaren, zonder iets van luxe in te leveren. Dit familiekamp bestaat in totaal uit 9 tenten, waarvan twee honymoontenten, drie familietenten en vier tweepersoonstenten. Alle tenten zijn voorzien van volledig uitgeruste badkamers en open haarden. Het kamp is door zijn ligging een ideale uitvalsbasis voor ochtend- of avondsafari’s in het Masai Mara wildreservaat of voor een van de nabijgelegen Masai-nederzettingen te bezoeken om kennis te maken met de oorspronkelijke bevolking van Kenia. 

3. Oog in oog met olifanten in het Elephant Watch Camp

Als je tijdens je vakantie wilt genieten van een stukje luxe, maar je ook bewust bent van je omgeving en het milieu, dan moet een verblijf in het Elephant Watch Camp zeker op je lijstje staan tijdens je reis naar Kenia. Deze kampeerplek is gelegen aan de oevers van de Ewaso Nyiro-rivier, in het noordelijk gelegen Samburu National Reserve. Dit is de leefomgeving van enkele van de grootste olifant stieren in Kenia, en als je geluk hebt kunt je een van hen spotten vanuit het comfort van je tent. 

Dit is een eco-kamp, en tijdens de bouw ervan is er veelvuldig gebruik gemaakt van gerecyclede boomstronken- en stammen. Elke tent is voorzien van een badkamer die is voorzien van handgeschilderde emmers die met zon verwarmd water worden gevuld. De badkamer is gebouwd rondom een boom, waardoor je het gevoel krijgt onder een open sterrenhemel te kunnen douchen. 

Bijzonder aan deze accommodatie is dat er geen hekken aanwezig zijn, dus je zult voorzichtig moeten zijn en goed voorbereid op pad gaan als je je daarbuiten in de wildernis wilt begeven. Je zult niet helemaal aan je lot worden overgelaten; een lokale gids die het gebied goed kent zal je zodra de nacht valt naar je tent begeleiden en ’s nachts de wacht houden. De tent heeft ramen van gaas, zodat alle insecten worden buiten gehouden, maar waardoor je nog steeds alle geluiden van de Keniaanse wildernis meekrijgt. 

4. Exclusief genieten in Naboisho Camp 

Het Naboisho Camp ligt in het hart van het privé Mara Naboisho Conservancy, een reservaat van ruim 210 km2, grenzend aan het grotere Masai Mara-wildreservaat. Doordat dit kamp een hogere wild-dichtheid heeft dan het Masai Mara-reservaat, is dit kamp een absolute must voor liefhebbers van wilde dieren. Vanuit dit kamp heb je niet alleen de mogelijkheid om de Big Five, zoals leeuwen, olifanten en luipaarden te spotten, maar ook vele andere wilde diersoorten zoals zebra’s gnoes, giraffen en ruim 266 verschillende vogelsoorten. 

Het gebied waarin dit kamp ligt is opgesteld in samenwerking met ruim 500 Masai-landeigenaren, met als doel om het land en de leefomgeving van wilde diersoorten te kunnen behouden. Een klein percentage van de kosten die klanten betalen, wordt gedoneerd aan dit soort conservering projecten. Ook bijzonder aan dit kamp is dat het kamp elk jaar voor twee maanden wordt afgebroken en verplaatst, om zo de natuur haar gang te laten gaan en de migraties van dieren in vrije vorm in stand te houden. 

Vanuit dit kamp kun je een verscheidenheid aan activiteiten ondernemen die in de meeste nationale parken in Kenia niet worden aangeboden. Zo kun je er onder begeleiding wild kamperen, paardrijden en nachtsafari’s doen. Als je van echte luxe houdt, is dit kamp misschien wat minder geschikt, maar voor de avonturiers onder ons is dit kamp een unieke belevenis om echt op te gaan in de Keniaanse wildernis. 

5. Uitrusten in de Keniaanse wildernis in Kalepo Camp

Kalepo Camp is een bijzonder en familievriendelijk tentenkamp waar je exclusief met je gezin of partner in rust kan genieten na een intensieve ontdekkingsreis door de Keniaanse wildernis. Het tentenkamp, gelegen aan een droge rivier, ligt in het hart van Samburuland in noordelijk Kenia, en biedt een wijds en ononderbroken uitzicht op de Matthew Mountains. 

In dit gebied leven mens en dier al eeuwen naast elkaar, en is de ideale plek om in contact te komen met de plaatselijke bevolking en te ervaring hoe zij in dit gebied kunnen leven. Breng een bezoek aan een authentiek kijiji, een Samburu-dorp, maak een wandeltocht door de ruige Matthew Mountains of kom oog in oog te staan met een olifant: vanuit dit kamp valt er genoeg te beleven.  Na een vermoeiende maar enerverende dag kun je je terugtrekken in een van de luxe tenten die op het terrein staan, je verdiepen in de bibliotheek, heerlijk ontspannen in de spa of genieten van alle heerlijke smaken van de Keniaanse keuken tijdens een uitgebreid diner. 

Als u aan het eind van uw reis naar Kenia een plek zoekt om te ontspannen met alleen u en uw familie, partner of vrienden, dan is Kalepo Camp een accommodatie die zeker op uw lijstje moet staan.

Kampeerkriebels gekregen? Vraag dan snel het visum Kenia aan

Heb je na dit artikel gelezen te hebben, zin gekregen om kennis te maken met het Keniaanse volk en je onder te dompelen in de Keniaanse natuur? Dan houdt er rekening mee dat je voor vertrek een visum voor Kenia nodig hebt. Dit visum biedt je de mogelijkheid om tot maximaal drie maanden door het land te reizen waardoor je optimaal de tijd krijgt om het échte Kenia te leren kennen. Als je van plan bent om met je gezin te reizen, houd er dan rekening mee dat ook je kinderen een eigen visum nodig hebben. Het voordeel van online een visum voor Kenia aanvragen, is dat je voor je gezin een groepsaanvraag in kunt dienen, waardoor je niet alle informatie in het aanvraagformulier meerdere keren hoeft in te vullen en waarbij een iemand het overzicht kan blijven houden op de verwerking van de visumaanvraag. Dit zal uiteindelijk ook een hoop stress en gezoek voorafgaand aan de reis gaan schelen.