Een lange rit betekent meestal een leuke vakantie ergens ver weg. De de rit zelf is helaas niet altijd een pretje. Vooral niet voor kinderen, die niet altijd erg gedreven zijn in het lang stilzitten. Tips over hoe kinderen zich kunnen vermaken tijdens een lange autorit zijn voor veel ouders van harte welkom. Voor jou ook? Lees dan snel verder.

Goed voorbereid de weg op

Heb je al een vakantie geboekt naar bijvoorbeeld het verre Italië, waar je heerlijk een weekje op een glamping doorbrengt? Of neemt de lange rit jullie naar een bijzondere boomhut of al ingerichte en luxe tent in Frankrijk? Elk land heeft vaak zijn eigen regels op de weg. Verplicht in het bezit zijn van een vignet bijvoorbeeld, of omtrent de objecten die in je auto moet hebben liggen. Zoek goed uit wat je precies nodig hebt voor het land waar je op vakantie gaat en de landen die je doorkruist. Daarnaast is de autoverzekering uitbreiden als dat nodig is ook een goed idee. Heb jij gewoon de goedkoopste autoverzekering afgesloten en geen aanvullende dekking? Controleer dan of je nog pechhulp in het buitenland wilt laten dekken. Dat kan een hoop ellende schelen. Check voor je vertrek natuurlijk ook de staat van de auto; zoals de bandenspanning, verlichting en de vloeistoffen. Laat de auto eventueel controleren bij de garage voor een kleine check.

Voorbereidingen voor de familie

Stippel de route die jullie zullen rijden goed uit en deel deze met de rest van de familie. Voor kinderen is het leuk een eigen kaart te maken met afbeeldingen of stickers op de plekken waar jullie zullen stoppen om even de benen te strekken en misschien iets te eten. Dan weten zij ook waar ze aan toe zijn en kunnen ze aftellen. Herkennen ze bepaalde onderdelen, dan zullen ze hier enthousiast over zijn en daar voldoening uit halen. Voor jouzelf als ouder trouwens ook best leuk; zo leer je ook weer wat over de plekken waar je doorheen rijdt.

Hap en slok

Zorg ervoor dat je genoeg te eten, drinken en te snacken hebt. Je kunt van tevoren boterhammen maken of een koude (pasta- of aardappel)salade voorbereiden, zodat je minder geld kwijt bent bij de dure wegrestaurants. Stukjes groenten en fruit zijn lekker om te snacken. Snoepjes voor de route door de bergen kan ervoor zorgen dat de oren door het hoogteverschil minder vastzitten. Daarnaast kan het je een hoop stress schelen; plekken zoeken om eten en drinken te halen kan veel tijd kosten en ongeduld opleveren.  

Creabea

Tijdens een lange rit is er veel tijd om lekker creatief bezig te zijn. Neem een plank of harde kartonnen doos mee, papier en potloden zodat de kinderen lekker kunnen tekenen. Misschien tekenen ze graag de plek waar de lange rit jullie heen brengt, of spelen ze graag een tekenspelletje. Iedereen op de achterbank mag om de beurt een lijn zetten om zo samen een mooie tekening te maken. Wees creatief. Zo zorg je ervoor dat de kinderen even niet doorhebben dat ze lang onderweg zijn.

Lezen

Lang stilzitten is vaak ook de beste tijd om te lezen. Een eigen kinderboekje bijvoorbeeld of een al wat ‘volwassener’ tienerboek. Als jouw kindje nog te klein is om te lezen, kun je ook een leuk sprookje voorlezen. Of misschien heb je wel een leuk luisterverhaal dat je kunt afspelen. Wat je ook kiest; bereid je voor op de rit, zo heb je tijdens de reis minder last van ongeduldige en ontevreden kinderen.

Autospelletjes

‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ is zo’n spelletje dat letterlijk overal gespeeld kan worden. Spreek wel af of jullie alleen spelen met dingen die in de auto zijn te vinden, of (tijdens de file) ook met dingen buiten de auto. Met kinderen die al kunnen lezen en schrijven kun je een spelletje spelen met de nummerborden van de auto’s. Iedereen maakt om de beurt een woord van een voorbijkomend nummerbord, of ieder schrijft er drie op en je kijkt of een van jullie dezelfde heeft gezien en opgeschreven. Of kies een van de andere autospelletjes.

Rustige rit

Zo zijn er nog tal van andere bezigheden te verzinnen voor tijdens de autorit. Een goede voorbereiding scheelt je waarschijnlijk heel erg veel onrust. En worden de kinderen ongeduldig tijdens de rit naar de glamping? Vertel ze dan wat jullie daar allemaal voor leuks gaan doen én laat de kinderen even de benen strekken onderweg.