We leven steeds duurzamer. We scheiden ons afval, gebruiken een slimme meter in huis en zijn kritisch als het gaat om energie. Waarom dan niet 'groen' op vakantie gaan? Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van duurzaam 'glamperen'. Ontdek wat duurzaam glamperen precies is. En weet hoe je een groene glamping kunt herkennen.

Glamperen

Glamperen is eigenlijk luxe kamperen. Op een glamping kampeer je middenin de natuur. In een luxere, ruime tent die al voor jou is opgezet. Of in een chalet of bungalow. Het geeft je het comfort van een hotel, maar het avontuur en de rust van een camping. De locaties zijn vaak middenin de natuur. Zo zijn er glampings waar je zelfs kan slapen in een boomhut. Slaap jij liever in de buurt van de zee? Ook in veel strandgebieden vind je glampings. Het buitenleven staat centraal! Glamperen is niet alleen hartstikke leuk en avontuurlijk. Deze manier van vakantie vieren is een stuk duurzamer: er zijn geen enorme betonnen vakantieaccommodaties voor opgezet, je verbruikt relatief weinig energie (denk maar aan de airco op je hotelkamer die dag en nacht aanstaat) en er wordt op een camping relatief weinig eten weggegooid.

Duurzaam of groen glamperen

Op een duurzame glamping wordt met dit soort zaken nog eens éxtra rekening gehouden. Zo wordt bijvoorbeeld gelet op recycling en wordt er zo min mogelijk afval weggegooid. Daarnaast wordt energie vaak opgewekt met zonnepanelen. En wordt energie niet zelf opgewekt? Dan wordt er in ieder geval groene stroom geleverd. Voor warm water wordt vaak gebruik gemaakt van warmtepompen. Op een duurzame glamping ervaar je het comfort van een normale glamping, maar in al die luxe wordt er wel voor gezorgd dat dit zo min mogelijk invloed heeft op de natuur waarin je verblijft.

Duurzaam glamperen

Kenmerken duurzame glampings

Steeds meer mensen willen bewust op vakantie. Veel campings of glampings spelen in op deze trend door zich 'groen' te noemen. Maar hoe weet jij als vakantieganger nu zeker of een camping écht groen is? De Green Key is het meest betrouwbare kenmerk op het gebied van eco-toerisme. Een accommodatie met een Green Key certificaat gaat altijd zuinig om met energie en water. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van milieuvriendelijke producten voor bijvoorbeeld de schoonmaak van de glamping. Dit wordt jaarlijks gekeurd door 5 onafhankelijke specialisten. Wil jij dat jouw glamping als duurzaam wordt gezien? Zorg dan in ieder geval voor groene stroom. Energie vergelijken helpt je om het juiste energiecontract te vinden.

Glamperen al mogelijk in heel Europa

Nederland heeft volop glampings met Green Key keurmerk, maar ook in het buitenland kun je terecht voor een duurzame glamping. Je kunt natuurlijk de auto pakken richting vertrouwde kampeerlanden, zoals Frankrijk of Italië. Er zijn ook minder voor de hand liggende kampeerlanden voor een groene vakantie, denk aan Slovenië, Kroatië of Tsjechië. De trend spreidt zich steeds verder uit over heel Europa. Daarmee wordt ook het aanbod in glampings groter. De organisatie achter Green Key wordt inmiddels uitgevoerd in 56 landen. Genoeg keuze dus.