10 november 2023

Wat is onmisbaar voor een geslaagde glampingtrip?

Je hebt wel oren naar een verblijf midden in de natuur. Maar het vooruitzicht van doorweekte kampeermatrassen, benauwde tenten en opgepropte tassen klinkt minder aanlokkelijk. Als je je hierin herkent, zou glamping een perfecte uitkomst voor je kunnen zijn. Je geniet dan in alle comfort van de rust en de ruimte van je omgeving. Met deze tips maak je er een onvergetelijke glampingtrip van.

Kamperen is gezellig en romantisch, maar ook behoorlijk basic. Een dun tentzeiltje is het enige wat je beschermt tege n de weersomstandigheden en andere natuurlijke elementen. Voor de rest ben je overgeleverd aan jezelf, je doorzettingsvermogen en je overlevingsinstincten. Als je op zoek bent naar luxe en comfort, ben je doorgaans aangewezen op hotels. Maar dan mis je wel de authentieke ervaring van het buitenleven. Glamping vormt dan de perfecte tussenvorm. 

Accommodatie

Het glampingaanbod wordt steeds groter. Tegenwoordig heb je de keuze uit verschillende soorten accommodaties, van safaritenten tot boomhutten en tiny houses.  Je kunt in eigen land terecht, maar ook op steeds meer plekken in het buitenland. De eerste stap is dus het kiezen van een bestemming en het type accommodatie. Een tip voor als je je oriënteert op het buitenland, is het inschakelen van een VPN. Met een online VPN krijg je, mits je verbinding maakt met een server in het land van je bestemming, vaak lagere prijzen te zien. Je kunt daarmee tientallen euro’s besparen op je volgende vakantie.

Voorzieningen

De volgende vraag die je jezelf moet stellen, is welke voorzieningen je graag op je bestemming wilt hebben. Ben je op zoek naar een huisje midden in de natuur of kies je liever voor een grote natuurcamping? In het eerste geval zijn de voorzieningen wat beperkter. Je beschikt meestal wel over eigen sanitair en keukenfaciliteiten, maar qua wifibereik zul je vaak wat moeten inleveren. Dat is anders op een grote natuurcamping, waar je rustig vanuit je safaritent kunt Netflixen. Bedenk wel dat het dan om openbare netwerken gaat, waar alle campinggasten gebruik van kunnen maken. Om te voorkomen dat je gehackt wordt, maak je ook hier gebruik van een VPN-service.

Activiteiten

Hoe comfortabel je safaritent ook is, het is natuurlijk wel de bedoeling om erop uit te trekken tijdens je glampingtrip. Breng je eigen fiets mee, of huur ter plaatse een fiets , om de omgeving te verkennen. Controleer van tevoren de beschikbaarheid en reserveer je twee- of driewieler op tijd om teleurstellingen te voorkomen. Als je niet zo’n fan bent van fietsen, kun je natuurlijk ook een paar mooie wandelroutes uitstippelen. In waterrijke gebieden kun je vaak kanotochten maken of raften. Sluit je dag af met een kampvuur en sterke verhalen, maar vraag wel even na of open vuur toegestaan is. Je wilt natuurlijk geen bosbrand op je geweten hebben.

Inpakken

De tentstokken, zeiltjes en kampeerbedjes mag je thuislaten. Voor al het overige, hangt het er maar net vanaf wat er allemaal op je bestemming aanwezig is. Sommige glampingaccommodaties zijn volledig uitgerust, inclusief kookfaciliteiten, servies, handdoeken en beddengoed. Bij andere accommodaties zul je dit zelf mee moeten brengen. Ga dus eerst na wat precies de inventaris van je accommodatie is. Het is in elk geval verstandig om een zaklamp, een EHBO-doos, extra dekens, waterflessen en insectenspray mee te nemen. 

Zorg er verder voor dat je op alle weersomstandigheden voorbereid bent. Ook in de zomer kunnen er hevige regenbuien vallen en kan het ’s nachts erg koud worden. Pak dus zowel luchtige kleding als warme kleding in. Een regenjas, stevige wandelschoenen en een paar lange broeken zijn ook onmisbaar. In bosrijke gebieden leven veel teken en dan wil je niet met je blote benen door het gras lopen. Neem ook een extra paar schoenen mee. Als je schoenen nat zijn geworden door regen of het oversteken van een beekje, wil je ze de volgende dag liever nog niet aantrekken. Neem sloffen of slippers mee om in de accommodatie zelf te dragen. Zo hou je je slaapverblijf vrij van modder en zand.

Veiligheid

Verdiep je van tevoren in de omgeving waar je gaat verblijven. Als er beren of wilde zwijnen rondlopen, wil je daar waarschijnlijk wel van op de hoogte zijn. Laat geen etensresten slingeren om te voorkomen dat insecten en grote dieren erop afkomen. Doe ook onderzoek naar mogelijk overstromings- of lawinegevaar. Maak vast een overzicht van mogelijke vluchtroutes en hulpdiensten die je kunt bellen in noodsituaties. 

Laat het thuisfront weten wat je reisroute is en waar je verblijft. Vertrouw niet blindelings op je mobiele telefoon. In afgelegen gebieden heb je mogelijk geen bereik. Zorg er dus voor dat er andere manieren zijn waarop het thuisfront met jou in contact kan komen. Zoals een vast telefoonnummer van een nabijgelegen hotel.

Eten en drinken

Tenzij je van plan bent om te overleven op wilde bessen en zelf gevangen vis, zul je je maaltijden goed moeten plannen. Neem draagbaar kookgerei mee, zoals een kampeeroven of een gasstel, om je maaltijden te kunnen bereiden. Een koeler is ook handig om producten die snel kunnen bederven in te bewaren. Zorg ervoor dat je voedingswaren goed afsluit. Laat tot slot geen afval achter. Je dient je accommodatie en je omgeving net zo schoon achter te laten als toen je aankwam.