29 maart 2021

We ❤ Glamping! Naast het selecteren en delen van de mooiste, uniekste en bijzonderste kampeerervaringen met de wereld, ontdekken we zelf natuurlijk ook het liefst one-of-a-kind glamping accommodaties. Als we niet het internet afspeuren naar bestemmingen om aan de Glampings collectie toe te voegen, zijn we vaak in één onze vele safaritenten, yurts of lodges te vinden. Bij Glampings vinden we het namelijk belangrijk om de accommodaties die we aanbieden ook zelf te ervaren. Zodat het voorwerk al is gedaan en jij 100% van je vakantie kunt genieten. En hoe kan dat beter dan met een kijkje achter de schermen? Een tijdje terug mochten we verblijven op het prachtige Winterwoods, in een yurt in Drenthe. In deze blog nemen we je mee het bos in naar deze heerlijke plek.

x

Wie wat waar?

Winterwoods is een uniek concept van Travelbase, verscholen in de Drentse bossen vind je deze bijzondere pop-up camping. Bij Winterwoods verblijf je in een authentieke, Mongoolse yurt. Er staan verschillende yurts verspreid over het terrein op verschillende velden en tussen de bomen. Boek je een getaway bij Winterwoods? Dan geniet je ook van een leuk activiteitenprogramma (inclusief). Je kunt er brood bakken op het vuur, yoga of meditatie doen, de bosrijke omgeving verkennen tijdens een hike en je kunt er zelfs een koudetraining doen!

x

Onze glamping ervaring

De getaway naar Winterwoods begint al voordat we onderweg zijn. Een paar dagen voor vertrek ontvangen we via de mail een brochure met alle informatie die je nodig hebt voor een verblijf in de yurt. Dit is echt een leuke toevoeging en hierdoor krijg je extra veel zin om op vakantie naar Winterwoods te gaan. Er staat informatie over de yurt, over de activiteiten en faciliteiten, een plattegrond, wat je allemaal tegen kan komen in de natuur en je vindt er een inpaklijst zodat je weet wat je allemaal mee moet nemen.

Voordat we aankomen bij Winterwoods rijden we een stuk over de onverharde boswegen. We wanen ons meteen helemaal in de natuur. Je bent ineens midden in het bos en na een tijdje zien we door de bomen de witte yurts staan.

x

x

We melden ons bij de centrale tent. Het zonnetje schijnt nadat het net droog is geworden, er brand een kampvuur en er staan verschillende zitjes. Hier nemen we plaats en we worden welkom geheten met een glaasje glühwein. Ze vertellen ons vanalles over Winterwoods en alle opties en mogelijkheden: we mogen, nadat we gesetteld zijn, hout gaan hakken voor de kachel in de yurt, we kunnen ons inschrijven voor verschillende activiteiten en we ontvangen een zak met brandhout en een streekpakket met lokale boodschappen voor het eten.

Vervolgens lopen we samen met iemand van Winterwoods naar onze yurt toe. Hij vertelt ons in het kort wat over de geschiedenis en het gebruik van de yurt en hij legt ons uit hoe we het beste de kachel kunnen stoken. Super fijn!

x

x

Het verblijf in de yurt is lekker back to basic, zodat je echt even helemaal eruit bent, maar wel met de nodige luxe en fijne faciliteiten. Binnen in de yurt staat een fijn tweepersoons bed. Aan beide kanten staat ernaast nog een eenpersoonsbed, dus ze zijn ook ideaal voor gezinnen. Ook staat er binnen een tafeltje met stoeltjes en in het midden van de yurt staat de houtkachel die met een pijp door het raam naar buiten gaat.
Er is geen sanitair in de yurt maar er staat op het terrein een sanitairgebouw met toiletten, warme douches en er is een afwashok. In verband met corona is het in het sanitairgebouw verplicht om een mondkapje te dragen en natuurlijk om afstand van elkaar te houden. Het sanitair wordt elke dag goed schoon gehouden. 

x

Naast het streekpakket krijgen we ook een krat met allerlei keukenbenodigdheden: een flesje olijfolie, bekers, bestek, borden en spullen om af te wassen. In de yurt staat ook nog een krat met verschillende pannen.

Met het streekpakket (die je bij kunt boeken) hoef je de bossen helemaal niet te verlaten. Je krijgt een volle mand gevuld met lokaal lekkers voor ontbijt, lunch, avondeten en met lekkere wijntjes. Het is super fijn dat je met zo’n streekpakket niet naar de supermarkt hoeft te gaan, je kunt lekker bij je yurt, op het terrein en in de bossen blijven. Zo kun je heerlijk onthaasten en heb je geen afleiding van de stad of van het drukke dagelijkse leven.

s

Nadat we zijn gesetteld in de yurt nemen we een aantal blokken hout mee om hout te gaan hakken! Het is buiten niet zo warm tijdens ons verblijf, dus we maken graag een vuurtje om op te warmen. Bij de algemene tent liggen alle benodigdheden voor het hakken van ons hout: verschillende soorten bijlen, veiligheidsbrillen en boomstronken. Hier vinden we een QR code die ons leidt naar een video waar het hout hakken precies wordt uitgelegd, het is namelijk best een opgave als je dit nog nooit gedaan hebt. Ook loopt de organisatie vaak langs om te kijken of alles goed gaat. Na het bekijken van de video zijn we er klaar voor en hakken we ons hout voor de avond. Dit is erg leuk om te doen en draagt zeker bij aan de beleving van Winterwoods.

x

Met de kleine stukjes hout gaan we terug naar onze yurt om de kachel te stoken en om avondeten te maken. De hele houtkachel wordt erg warm, waardoor je er ook op kunt koken. Met de verse ingrediënten uit het streekpakket maken we ons diner in de yurt. Mocht het koken op het vuur niet lukken, dan staat er in de yurt ook nog een gaspitje waar je op kunt koken.
De eerste avond maken we buiten een vuurtje om op te koken. Maar dit gaat niet meteen perfect en nog niet heel snel, na een tijdje pakken we toch het gaspitje erbij zodat het eten wat sneller klaar is. Op de tweede avond op de glamping stoken hebben we de kachel goed gestookt en lukte het prima om te koken op de houtkachel. We maakten een lekkere kaasfondue uit het streekpakket.

x

Na de eerste nacht in de yurt (we verbleven 3 nachten bij Winterwoods) worden we vroeg wakker gemaakt door de fluitende vogels en het licht wat door het raam van de yurt naar binnen komt. 

Wij gingen de eerste dag voor de micro-hike, uitgestippeld door Winterwoods. Deze wandeltocht door de gevarieerde natuur kun je normaal met een begeleider doen. Nu i.v.m. corona kun je de hike met een routeplan zelf doen. We liepen door de (extreem groene) bossen, langs de open vlaktes, langs de sterrenwacht en langs een uitkijktoren. Het is een wandeling van ongeveer 2-3 uur, afhankelijk van hoe vaak je stopt om de omgeving te bekijken of om foto’s te maken.

Je kijkt je ogen uit tijdens deze hike door de Drentse natuur. We spotten verschillende vogels, vanuit de uitkijktoren zien we herten rennen en op het einde van de hike komen we een eekhoorn tegen. Met deze route kom je op plekjes waar je normaal niet zo snel zal komen, Winterwoods leidt ons met de hike-plattegrond door de mooiste, natuurrijke plekjes van de omgeving.

x

x

Op onze laatste hele dag hebben we ons ingeschreven voor de koudetraining, geïnspireerd op de trainingen van Wim Hof: "The Iceman". Hiervoor gaan we een koud bad nemen in de Ieberenplas. Deze plas ligt op korte loopafstand van het Winterwoods terrein. Best spannend zo’n koud bad als de buitentemperatuur zo’n 8 graden is.

We lopen naar de Ieberenplas, waar we als eerste samen een aantal ademhalingsoefeningen doen. Hiermee kunnen we onze ademhaling controleren en bereiden we ons voor op het koude water. Voordat we het water inlopen springen en bewegen we nog wat om warm te worden en vervolgens lopen we met z’n allen het water in. Eerst alleen met onze voeten, vervolgens tot onze bovenbenen en dan laten we ons tot onze schouders zakken in het water. Erg koud! Ik hield het zo’n 2 minuten vol in het water en mijn vriend maarliefst 3,5 minuut. Als je eenmaal uit het water bent is het heerlijk. Omdat je het zo koud hebt werkt je lichaam hard om weer warm te worden waardoor je het uiteindelijk heerlijk warm hebt. 

De koudetraining is misschien een beetje spannend, maar wel een echte aanrader als je naar Winterwoods gaat. Het is erg leuk om mee te maken en om zo’n koud bad een keer te ervaren.

x

De laatste dag bij Winterwoods is een heerlijke dag, na de koudetraining hebben we lekker warm gedouched, de zon schijnt en we zitten lekker buiten bij de yurt. We maken nog een korte wandeling door de bossen. Aan het einde van de middag maken we buiten weer een kampvuur en relaxen lekker bij het vuur. Het duurde even voordat we het vuur goed brandend hadden, maar toen deze eenmaal aan was konden we lekker buiten zitten terwijl het donker werd. Onze yurt staat op een open veld waardoor je ‘s avonds heerlijk naar de sterren kan staren!

De volgende ochtend is het tijd om uit te checken en om weer naar huis te gaan. We doen de laatste afwas, pakken onze spullen weer in en checken uit bij de algemene tent. Het was een heerlijk verblijf in de natuur bij Winterwoods!

Ons oordeel

Winterwoods is een heerlijke en prachtige pop-up camping in Drenthe! Slapen in een yurt, meedoen met alle leuke activiteiten, avonden bij het kampvuur en echt even onthaasten is zeker gelukt tijdens deze getway in eigen land. Je mist er niets en hebt alles bij de hand doordat de yurt compleet is ingericht. De perfecte glamping voor een bijzondere vakantie midden in het bos! Winterwoods is een echte aanrader. 

Wat kost een verblijf?

Bij Winterwoods kun je kiezen voor een verblijf van 2 of 3 nachten: een lange of korte midweek, of een verblijf in het weekend. De prijzen variëren van €125 tot €225 per persoon (voor 2 of 3 nachten). 

Benieuwd naar Winterwoods? Of wil je meteen een verblijf boeken in een traditionele yurt? Bekijk dit toffe pop-up concept hier: Winterwoods