29 maart 2024

Doorlopende of kortlopende reisverzekering: welke kies je?

De kans is groot dat je wel eens van een reisverzekering hebt gehoord. Als je zo’n verzekering wilt afsluiten, dan zul je moeten kiezen tussen een doorlopende en een kortlopende variant. Wat is het verschil tussen die twee en wat is de beste keuze? Je leest het in dit artikel!

Wat is een reisverzekering?

Je hebt vast wel eens gehad dat er iets misging op vakantie. Soms was het maar een klein dingetje, soms was het een groter probleem. De meeste dingen zijn altijd wel op te lossen, maar in sommige gevallen kunnen er wel extra kosten bij komen kijken. Het kan voorkomen dat die kosten behoorlijk oplopen. Dat is waar een reisverzekering om de hoek komt kijken. Hiermee verzeker je jezelf tegen onverwachte kosten, bijvoorbeeld door schade of doordat je hulp nodig hebt. Moet je bijvoorbeeld een extra nacht bijboeken, omdat er iets is gebeurd waardoor je niet direct terug kunt? Dat is iets waarbij een reisverzekering goed van pas kan komen.

De doorlopende reisverzekering

Reisverzekeringen komen in twee smaken en de eerste die we willen bespreken is de doorlopende reisverzekering. Hiermee ben je verzekerd tijdens vakanties in het buitenland, maar ook tijdens uitstapjes in Nederland waarbij je een overnachting geboekt hebt. En stel dat je plotseling terug naar huis moet omdat een dierbare ernstig ziek is geworden, dan kun je een vergoeding verwachten voor de kosten die hierbij komen kijken. Hetzelfde geldt voor situaties waarin je extra kosten maakt voor internet of telefonie.

Het idee van een doorlopende reisverzekering is – de naam verklapt het eigenlijk al – dat je het hele jaar door verzekerd bent. Je hoeft dus niet voor elke losse vakantie apart een nieuwe verzekeringspolis af te sluiten. Dat is niet alleen handig, het kan ook kosten schelen. Maar daarover straks meer.

De kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is eigenlijk bijna hetzelfde als een doorlopende reisverzekering. Sterker nog, qua dekking zijn ze over het algemeen identiek, hoewel dit per verzekeraar kan verschillen. Het grootste verschil tussen de twee verzekeringen is de periode waarin je verzekerd bent. Waar je bij een doorlopende verzekering het hele jaar door verzekerd bent, ben je bij een kortlopende verzekering alleen verzekerd van de dag van vertrek tot en met de dag van aankomst. Een kortlopende verzekering sluit je dus apart af voor elke trip of vakantie die je maakt.

Let op: uitstapjes binnen Nederland zonder overnachting vallen niet onder de dekking van een reisverzekering. Ga je bijvoorbeeld een dagje naar een pretpark en komen er onverwachte kosten om de hoek kijken, dan heb je bijvoorbeeld een inboedelverzekering met buitenhuisdekking nodig. 

Welke kies je?

Welke van de twee verzekeringen je het beste kunt kiezen, hangt af van hoe vaak je per jaar op vakantie gaat. Ga je maar een keer per jaar weg, dan is de kortlopende reisverzekering meestal de meest voordelige keuze. Ga je vaker op vakantie, dan kan een doorlopende verzekering interessanter zijn. Ook als je meer dan 20 dagen per jaar op vakantie gaat, dan kun je meestal beter kiezen voor een doorlopende reisverzekering.