15 mei 2023

Afgelopen herfst maakte Nina van Glampings een rondreis door Jordanië, een prachtig land met unieke landschappen, lieve mensen, veel natuur, bezienswaardigheden en cultuur. Dit veelzijdige land in het Midden-Oosten is een echte aanrader voor een avontuurlijke vakantie. Natuurlijk mochten een paar nachten in een glamping accommodatie niet ontbreken. Lees in deze blog de ervaring in Jordanië van Nina, aan de hand van haar reisroute vertelt ze over een aantal bijzondere plekjes, bestemmingen én glampings in Jordanië.

Reisroute door Jordanië

Jordanië: spectaculaire bezienswaardigheden, Petra, Wadi Rum woestijn, de Dode Zee… er zijn ontzettend veel hoogtepunten in dit relatief kleine land in het Midden-Oosten. De historische stad Petra stond al zo lang op mijn bucket-list dat het tijd was om een vlucht te boeken naar Jordanië. Wist je dat vliegen naar Jordanië maar ongeveer 4,5 uur duurt? Met een korte reistijd ben je na die 4,5 uur in een compleet andere cultuur. Doordat Jordanië een redelijk klein land is kun je al in zo’n 10 dagen meerdere bestemmingen in het land ontdekken.

Wij huurden een auto om zelf een rondreis te maken. Van tevoren hebben we de auto geboekt en veel reisblogs gelezen voor de beste tips om onze route in te plannen. Uiteindelijk waren dit de stops op onze roadtrip door Jordanië:

  • Amman
  • Dana (via The Kings Highway)
  • Wadi Musa & Petra
  • Wadi Rum woestijn
  • Dode Zee

Aankomst in Amman & een prachtige route naar Dana

Bij aankomst op het vliegveld haalden we onze huurauto op en kwamen we ‘s avonds aan in de hoofdstad Amman. Hier verbleven we één nachtje. Vooral om bij te komen van de vlucht, maar we konden ook een korte wandeling door de stad maken. De hoofdstad staat volgebouwd met vierkante en rechthoekige, zandkleurige huizen. Door de grote hoogteverschillen kun je op veel plekken goed uitkijken over de stad. Na een kleine lunch bij een rooftop bar stapten we weer in de auto om naar onze eerste ‘echte’ bestemming te gaan: Dana.

The Kings Highway

We hadden online al veel gelezen over deze route: we namen The Kings Highway om van Amman naar de plaats Dana te rijden. Jordanië was voor ons een totaal nieuw landschap, na ongeveer een uurtje rijden werden de dorpjes en nog meer zandkleurige huisjes verruild voor immens grote dalen en kloven. Een mega indrukwekkend uitzicht.

Wadi Dana Eco Camp

Na een rit van ongeveer 2,5 uur kwamen we aan in het plaatsje Dana. Hier moesten we de huurauto parkeren en werden we opgehaald met een 4x4 Jeep die ons naar de accommodatie zou brengen: Wadi Dana Eco Camp. Al snel werd het duidelijk dat we dit stukje zelf niet konden rijden. De Jeep bracht ons naar het kamp via hobbelige zandweggetjes langs een paar afgronden en over moeilijke heuvels. Een beetje spannend, maar wel met een prachtig uitzicht over één van de vele valleien.

Bij Wadi Dana Eco Camp kun je slapen in een glamping tent of in een lodge, wat een soort hotelkamer is in een stenen huisje. Wij sliepen in de lodge en deze had een prachtig uitzicht op de omgeving! Het was een super gastvrije locatie met veel lieve mensen. Ieder moment van de dag wordt er Jordaanse thee (lees: zwarte thee met heel veel suiker) geserveerd en ‘s avonds dineer je samen met de andere gasten in een gezamenlijke ruimte. Veel vrouwen uit het dorpje Dana koken iedere avond een heerlijke lokale maaltijd.

Na een nachtje in de lodge stonden we de volgende ochtend vroeg op om samen met een gids en een ander stel een hike te maken door het natuurgebied: Dana Biosphere Reserve. Dit konden we meteen bij aankomst op het camp regelen. Een verblijf bij Wadi Dana Eco Camp inclusief een hike door het natuurreservaat is een dikke aanrader. Het was één van de hoogtepunten van onze reis.

Bucketlist item: Petra

In Jordanië vind je natuurlijk ook één van de 7 wereldwonderen: Petra. Een bestemming die al een tijdje op onze bucketlist stond. Dit wilden we heel graag een keer gezien hebben. Om Petra te bezoeken, sliepen we twee nachten in de plaats Wadi Musa, zodat we ook twee dagen de tijd hadden om Petra te ontdekken.

De eerste dag in Petra liepen we via de hoofdingang door de immense kloof naar het bekendste bouwwerk van deze voormalige hoofdstad van de Nabateeërs: The Treasury. Het was een magische plek en zeer indrukwekkend om het eindelijk in het echt te zien. Na het bewonderen van dit eerste bouwwerk hebben we de hele dag gewandeld door Petra. Je kunt er eindeloos wandelen, hiken en de oude stad ontdekken. Daarna begonnen we aan de ‘High Sacrifice Trail' en de tweede dag liepen we via de achteringang van Petra de 'Backdoor Trail.’ Beide routes zijn hier en daar een flinke klim, maar onderweg kom je fantastische uitzichten tegen en ontdek je de verschillende oude bouwwerken.

Slapen midden in de Wadi Rum Woestijn

Nadat we Petra van onze bucketlist hadden afgestreept, was het tijd voor de volgende bestemming van onze roadtrip door Jordanië: de Wadi Rum Woestijn. Onze ervaring in het kort: slapen midden in de woestijn, sterrenkijken, een jeeptour door de woestijn, lunchen in de schaduw, veel zoete Jordaanse thee, heel veel zand en prachtige uitzichten.

Ook dit was een fantastische ervaring. Van slapen in een bedoeïenen tentenkamp midden in de woestijn ging mijn glamping-hart natuurlijk sneller kloppen. Er zijn ontzettend veel tentenkampen te vinden in de Wadi Rum Woestijn. Wij verbleven bij het kamp van Radi, weer een enorm gastvrije man die samen met zijn familie het tentenkamp runt. Hij haalde ons op bij aankomst bij het dorpje Wadi Rum, aan de voet van de woestijn. Ook hier werden we met een 4x4 Jeep naar de accommodatie gebracht. Het tentenkamp bestond uit een stuk of tien traditionele bedoeïenen tenten en een grote gezamenlijke tent. Een verblijf boek je inclusief overnachting, diner, lunch, ontbijt en een volle dag een Jeeptour door de woestijn.

Hassan, de broer van Radi, nam ons een hele dag mee om de woestijn te verkennen. We zagen verschillende duinen, kloven en  uitzichtpunten. Voor de lunch nam hij ons mee naar een rustig stuk waar we pauze hadden in de schaduw van een kloof. Hier maakte Hassan een heerlijke lunch klaar en hielden we een soort siësta: even een dutje op het picknickkleed. Aan het einde van de middag reden we met de Jeep verder naar een uitzichtpunt om de zonsondergang te bekijken: een perfecte manier om ons verblijf in de woestijn af te sluiten!

Laatste stop: de Dode Zee

We sloten de roadtrip af met drie nachten in een resort aan de Dode Zee. Een duik (ofja: drijven in) de Dode Zee wilden we ook wel eens ervaren! De Dode Zee in het Midden-Oosten is een bijzonder natuurverschijnsel: door het hoge zoutpercentage van 33% leven er geen vissen of andere dieren in het water. Een paar nachtjes in een resort was een fijne manier om de hele vakantie mee af te sluiten. Het resort had een eigen stukje strand waar je de dode zee in kon gaan. Het was erg leuk om even te drijven in de Dode Zee,  maar we lagen de laatste dagen ook nog even te relaxen bij het zwembad om bij te komen van alle ervaringen en indrukken.

Jordanië is een fantastisch land en heeft ons echt verrast. De verschillende stops op onze route waren stuk voor stuk hoogtepunten. Ondanks de korte vliegafstand waan je je in een totaal andere wereld waar je geniet van een bijzondere ervaring. Een reis die we niet snel zullen vergeten!