Kamperen in de winter te koud? Niet met de juiste voorbereiding. Veel mensen gaan voor een sessie winterkamperen. Trek jij er deze winter met de tent, caravan of camper op uit? Winterkamperen is hot en biedt de nodige rust en ontspanning in de natuur. Wat is het, waarom zou je het doen en waar?

Wat is winterkamperen?

Winterkamperen is, zoals de naam het al volledig verklapt, kamperen in de wintermaanden. Gewoon met je tentje, caravan of camper erop uit en genieten van de stilte op de mooiste plekken in de natuur. Onder winterkamperen valt vandaag de dag ook een beetje winterglamping: met z'n tweetjes of met het hele gezin slapen in een sfeervol boshuisje of een fraaie trekkershut met verwarming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glamping tijdens kerst.

Waarom winterkamperen?

Er zijn een aantal logische redenen te noemen waarom steeds meer kampeerliefhebbers in het winterse seizoen hun kampeermiddel uit de stalling halen. Een van de grootste redenen en voordelen van winterkamperen is dat je volledig in rust in de natuur kunt slapen. Het is op campings en natuurkampeerterreinen namelijk een stuk rustiger dan in de zomer. Hierdoor is de kans ook groter dat je kennis kunt maken met de dierlijke bosbewoners rondom de camping én weet je zeker dat je lekker in alle rust kunt slapen. Daarnaast heeft kamperen in de winter iets ontzettends knus: lekker samen met een kop warme choco bij het kampvuur.

Waar winterkamperen?

In Nederland zijn er tientallen plekken waar je het hele jaar door kunt kamperen. De meeste campings vind je via Natuurkampeerterreinen, waar een handig overzicht te vinden is van welke campings in de winter ook te boeken zijn. Kies voor een winterse kampeersessie op de Veluwe of ga voor een weekend weg op een van de Waddeneilanden. Ook buiten Nederland zijn er genoeg plekjes waar je kunt winterkamperen: in de Eifel of in de Ardennen vind je tientallen kampeerterreinen waar je je tent of caravan kunt stallen in de winterse maanden. Ook zijn er glampings waar je in de winter kunt slapen: wat dacht je van de pods of lodgetenten van Buitenplaats Beekhuizen op de Veluwe of van de Tiny Houses van Droomparken verspreid over het land?

Checklist winterkamperen

Ga je voor de eerste keer winterkamperen? Dan hebben we een aantal tips voor je wat betreft de voorbereiding. Zorg dat je in ieder geval een goede camper- of autoverzekering hebt afgesloten zodat je eventueel met pech onderweg direct geholpen kunt worden. Een goede autoverzekering afsluiten, met pechhulp, kan al binnen enkele stappen en is daarom zo gebeurd. Auto’s met kuren, krijgen met koud weer des te sneller last van problemen. Neem daarnaast voldoende warme kleding mee en laat deze tijdens het winterse avontuur in een koffer of zakken in je auto liggen, zodat ze niet vochtig worden. Mag je op de plek van bestemming een vuurtje maken? Zorg dan ook dat je droog hout mee hebt - of dat je op de hoogte bent over de aanwezigheid van brandhout. Zo blijft je overdag en in de avond lekker warm! En het is nog gezellig is.