15 augustus 2017

Slovenië is misschien niet het meest voordehandliggende vakantieland, maar ook hier geniet glamorous camping een enorme populariteit. Prachtige glamping accommodaties schieten als paddenstoelen uit de grond. En dat is niet voor niks: het landschap van Slovenië is adembenemend. Prachtige druipsteengrotten, helderblauwe rivieren, groene natuurgebieden en indrukwekkende meren zijn hier geen uitzondering. Maar dit Oost-Europese land is ook rijk aan cultuur. Wat dacht je van een bezoekje aan de hoofdstad Ljubljana of het havenstadje Piran aan de Adriatische kust?

Vanaf Utrecht ben je met de auto binnen 12 uur in Ljubliana en met het vliegtuig vanaf Amsterdam ben je er met een kleine 2 uur. Ideaal dus voor een vakantie met het hele gezin, helemaal als je overnacht in een glamping tent die al klaarstaat bij aankomst en je dus niets meer mee hoeft te nemen! Ontdek hieronder 12 van de mooiste bezienswaardigheden van Slovenië.

1. De Vintgar kloof
Eén van de populairste bezienswaardigheden in Slovenië is de Vintgar Kloof, die uitmondt in de Sum waterval. Hierlangs loopt een wandelpad van 1,6 kilometer beginnend in Bled, dat je meeneemt dwars door het rotsachtige gebied over smalle paadjes en mooie bruggetjes en eindigt in Podhorn.
2. Škocjan grotten
De grotten van Škocjan zijn de hoogste van heel Europa en hebben daarmee hun plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst veroverd. Via een smalle brug kun je deze enorme ondergrondse kloof oversteken en genieten van het indrukwekkende systeem van ondergrondse grotten, vol met stalagmieten en stalactieten. Leuk weetje: de Škocjan grotten huizen zo’n 15 verschillende soorten vleermuizen!

3. Het meer van Bled
De kerk in het meer van Bled is misschien wel één van de bekendste aangezichten van Slovenië. Het meer is ruim 2 kilometer lang en 1,5 kilometer breed en op een klein eilandje in het midden ligt een oude pastorie uit de 17e eeuw. Het hele jaar door is dit een populaire trekpleister, omdat je er ’s zomers fijn kunt zwemmen en ’s winters goed kunt schaatsen. Met een speciaal bootje kun je vanaf de waterkant het eiland bereiken om de pastorie te bezichtigen.
4. Burcht van Predjama
De burcht van Predjama ligt in de gelijknamige plaats in het midden van Slovenië, vlakbij de grotten van Postonja. De burcht is zo’n 700 jaar oud en het allerlaatste grotkasteel ter wereld. Wat deze burcht zo interessant maakt is het feit dat hij in een grot tegen een 123 meter hoge klif aan is gebouwd. Tijdens een bezoek aan dit unieke gebouw leer je over de legende van Erazem en krijg je een goed beeld van hoe mensen hier in de 16e eeuw leefden.

5. Piran
Hoewel Slovenië een prachtig binnenland kent, is ook de kuststreek zeer de moeite waard. Slovenië grenst in het oosten namelijk aan de Adriatische zee, waar verschillende pittoreske kustplaatsjes te bezoeken zijn. Omdat de kuststreek slechts 46 kilometer lang is en grenst aan Kroatië en Italië, zie je deze invloeden er duidelijk terug. Piran wordt met haar middeleeuwse straatjes, pleinen en kerken beschouwd als hét culturele monument van Sloveens Istrië. Vroeger behoorde deze stad tot Venetië en vandaag de dag is er nog steeds een goede verbinding tussen beiden.
6. Triglav National Park
Het Triglav National Park is het oudste nationale park van Europa en huisvest de hoogste berg van de Sloveense Alpen. De berg Triglav is maar liefst 2864 meter hoog en bestaat uit drie ‘hoofden’. Voor geoefende wandelaars is het een sport om de top te bereiken, maar ook de prachtige ongerepte natuur is al reden genoeg om het park te bezoek. Verder kun je er verschillende sporten beoefenen, zoals paragliden of wildwaterraften.

7. Ljubljana
Tijdens een vakantie in Slovenië mag je de hoofdstad natuurlijk niet overslaan! Ljubljana heeft een rijke historie, die op iedere straathoek te voelen is. Bezoek het oude kasteel, dat kenmerkend is voor het aanzicht van de stad en een prachtig uitzicht biedt. Aanschouw verder de prachtige architectuur, historische pleinen, oude bruggen en typerende kleurrijke huizen.
8. Julische Alpen
Ook in Slovenië is een deel van de Alpen te vinden. De zogenaamde Sloveense Alpen herbergen twee absolute parels: het eerdergenoemde Triglav National Park en de Julische Alpen. De laatste is heel geschikt voor een rondreis, omdat je er meerdere bezienswaardigheden kunt vinden die zeer de moeite waard zijn. Ten eerste mag je het meer van Bohinj echt niet missen, maar ook Skransjka Gora en Radovljica zijn een must-see als je in de buurt bent. In het gebied kun je uitstekend wandelen en fietsen, maar de meeste bezienswaardigheden zijn ook goed per auto te bereiken.

9. De bron van Zelenci
De bron van Zelenci ligt in het gelijknamige natuurreservaat en wordt beschouwd als het begin van de bekende rivier de Sava. De naam is afgeleid van de kleur van het water: ‘zelen’ betekent in het Sloveens namelijk ‘groen’. Het reservaat heeft een oppervlakte van 47 hectare en zit vol met panoramabruggen en uitkijktorens om de prachtige natuur goed te kunnen aanschouwen.
10. De Tolmin kloof
Middenin het uitgestrekte Triglav National Park vind je de Tolmin kloof, die al een bezienswaardigheid op zich is. Deze ligt in het meest zuidelijke puntje van het park, vlakbij het gelijknamige dorpje Tolmin. Dit prachtige stukje natuur is ontstaan door de rivieren de Tolminka en de Zadlaščica en heeft een lengte van in totaal 200 meter en een diepte van in totaal 180 meter. Verder is het het thuis van allerlei verschillende soorten planten en bomen, die samen met het helderblauwe water zorgen voor een prachtig aangezicht.

Ook een luxe glamping accommodatie huren in Slovenië? Ontdek nu al onze glamping accommodaties in Slovenië hier.