10 augustus 2017

Istrië is vaak het eerste waar mensen aan denken bij een vakantie naar Kroatië. Maar wist je dat dit land in Zuidoost-Europa veel meer te bieden heeft? Onder Istrië vind je namelijk een enorm gebied dat in te delen is in Noord-, Midden- en Zuid-Dalmatië. In deze uitgestrekte regio aan de kust van Kroatië vind je prachtige natuur, helderblauwe zee, prachtige eilanden, historische dorpjes en een heerlijk zonnetje. Kun je je hier wel in vinden? Dan is Dalmatië misschien wel de bestemming van jouw volgende vakantie. Wij zetten onze 10 favoriete bezienswaardigheden in Dalmatië voor je op een rij.

Dalmatië is bijzonder geschikt voor een zelf samengestelde roadtrip. Huur een auto, boek een aantal glamping accommodaties en hit the road! Er is zoveel te zien en te doen, dat het haast zonde is om op één plek te blijven. Hoewel ook Dalmatië veel toeristen trekt, is het hier makkelijker om aan de toeristische massa te ontsnappen dan in Istrië.

1. Kvarner eilanden
Onder de Kvarner eilandengroep vallen de eilanden Krk, Cres en Pag. Deze eilanden liggen voor de kust van Noord- en Midden-Dalmatië en zijn bezaaid met adembenemende stranden, waarvan er zelfs enkelen zijn bekroond met een Blauwe Vlag.

2. Makarska Riviera
Aan de voet van het Biokovo-gebergte vind je de Makarska Riviera. Het ligt aan kust van Dalmatië en bestrijkt een gebied van ongeveer 60 kilometer ter hoogte van Split. Fijne zandstranden, grove kiezelstranden, hoge bergen, blauwe zee en groene natuurgebieden wisselen elkaar af. Tegen de kustlijn zijn diverse pittoreske dorpjes gebouwd, waardoor de Makarska Riviera een fijne bestemming is voor een zonvakantie in Dalmatië.
3. Krka National Park
Het nationale park Krka is te vinden in het binnenland van Dalmatië, dat ook wel Zagora wordt genoemd. De rivier de Krka stroomt dwars door dit natuurgebied, waaraan het zijn naam te danken heeft. Je vindt hier een verscheidenheid aan planten en vogels en je kunt er heerlijk zwemmen bij de vele watervallen die het park rijk is.

4. Dubrovnik
Dubrovnik is één van de meer bekende steden in Kroatië. Vanwege haar ligging in het meest zuidelijke puntje van Dalmatië, is het de eindbestemming van veel rondreizen. Deze ommuurde stad is van oorsprong een havenstad met een prachtig oud centrum, historische gebouwen en prachtige fontijnen. Vanuit Dubrovnik kun je ook heel goed de berg Srd beklimmen.5. Sinj
Bij een bezoekje aan Split is het haast zonde om dit pareltje over te slaan. Sinj ligt meer in het binnenland van Kroatië, op ongeveer 35 kilometer afstand van Split. Deze stad in het zuiden van Dalmatië staat vooral bekend om haar ridderspelen. Dankzij de Cetina rivier is het landschap rondom Sinj echt een plaatje, bezaaid met diverse meren en grotten.

6. Plitvice
Het Plitvice National Park is misschien wel het meest bekende stukje natuur van Kroatië. In dit park, dat in het binnenland van Kroatië ligt, vind je 16 verschillende meren met meer dan 90 watervallen. Over houten vlonders kun je een wandeling maken door dit unieke park.7. Paklenica National Park
Actieve vakantiegangers kunnen niet naar Dalmatië gaan zonder een bezoekje te brengen aan Paklenica National Park. Dit natuurgebied dat ligt in het Velebit gebergte, is een paradijs voor mountainbikers, wandelaars en bergbeklimmers. In het park vind je een aantal bijzondere grotten, rotspartijen, kloven en watervallen.

8. Split
Split is de hoofdstad van Dalmatië en daarom zeker een bezoekje waard. Het is namelijk niet alleen een prachtige stad om te bezichtigen, vanuit hier kun je ook verder reizen naar een tal van eilanden die voor de kust van Kroatië liggen. In Split zelf vind je een aantal bijzondere historische gebouwen, musea en kerken die je niet mag missen.
9. Trogir
In Trogir zijn nog sporen van de Middeleeuwen en de Romeinse tijd te ontdekken. De stad ligt op een eiland voor de kust van Kroatië, vlak onder Split. Zowel de historische binnenstad als de haven zijn echte bezienswaardigheden, waar je de eeuwenoude invloeden nog goed kunt waarnemen.

10. Kornati National Park
Het Kornati National Park bestaat uit een groep van 140 eilanden onder de Kvarner eilanden ter hoogte van Midden-Dalmatië. Je vindt hier onder andere Brac, Hvar, Vis en Korcula. Ook Zlatini Rat, het populairste strand van Kroatië is hier te vinden. Voor mensen die houden van duiken en snorkelen is het Kornati National Park een echte aanrader.
Als je moe bent geworden van het reizen, dan crash je natuurlijk in een luxe glamping accommodatie die al klaarstaat bij aankomst. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtige lodgetent bij Zadar of een hybridlodge op Lošinj? Ontdek al onze glamping accommodaties in Kroatië hier