16 mei 2017

Als je ooit in Kroatië bent geweest, dan weet je vast al dat het land een paar van de mooiste stranden van Europa heeft. Veel van die stranden liggen in de streek Istrië, gelegen in het meest noordwestelijke puntje. Maar, deze kustregio heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en prachtige stranden. Je vindt namelijk er ook talloze pittoreske dorpjes, adembenemende natuur en historische bezienswaardigheden.

De laatste jaren is Istrië daarom een hele populaire vakantiebestemming geworden. Bovendien is het makkelijk met de auto te bereiken, is het er bijna altijd lekker weer en valt er genoeg te beleven. Gooi je tent achterin of boek een luxe glamping accommodatie die al klaarstaat bij aankomst en ga op ontdekkingstocht! Wij zetten alvast 10 bezienswaardigheden die je gezien móét hebben voor je op een rij.

1. Amfitheater in Pula
Pula is één van de grotere steden in Istrië. In deze gezellige kustplaats vind je het wereldberoemde amfitheater dat duizenden jaren geleden door de Romeinen gebouwd is. Het amfitheater van Pula is al een bezienswaardigheid op zich, maar zeker als er voorstellingen zijn is dit een echte beleving.

2. Nationaal Park Brijuni
De Brijuni eilanden en het gelijknamige nationale park zijn een absolute must-see. Deze eilandengroep, ook wel de Brioni-eilanden genoemd, ligt voor de kust tussen Pula en Rovinj en bestaat uit 14 eilanden. Neem de boot vanuit Fazana en bezoek deze autovrije eilanden vol prachtige natuur, helderblauwe baaien en historische bezienswaardigheden.

3. Plitvice meren
Technisch gezien liggen de Plitvice meren niet in Istrië, maar ze zijn slecht een uitstap met de auto of een bus van de regio verwijderd. Het nationale park Plitvice bestaat in totaal uit 16 meren, met maar liefst 90 watervallen. Over houten vlonders kun je een wandeling maken door dit indrukwekkende stukje natuur.

4. Eufrasiusbasiliek in Poreč
Dit UNESCO-werelderfgoed is vooral bekend vanwege haar spectaculaire mozaïeken, die stammen uit de zesde eeuw. Deze fraaie basiliek is gebouwd in Byzantijnse stijl en heeft een klokkentoren die een spectaculair uitzicht biedt op Poreč en de Kroatische kustlijn.

5. Baredine grotten
Op ongeveer 8 kilometer afstand van Poreč vind je de druipsteengrotten van Baredine. Je kunt hier een magische rondleiding volgen langs het verlichte pad dat je tot wel 60 meter onder de grond brengt. Door de tijd heen heeft het water hier prachtige sculpturen gemaakt, die je in dit natuurlijke monument kunt bewonderen.

6. Haven van Umag
Umag is van oudsher een havenstadje en ligt in het noordwesten van Istrië. Het is minder bekend dan steden als Poreč, Pula of Rovinj en daarom ook een stuk minder toeristisch. Je komt hier voor de haven vol met visrestaurants, waar de lekkerste visspecialiteiten uit de regio op de kaart staan.

7. Limfjord
Vlakbij Rovinj kom je de Limfjord (ook wel Limbaai genoemd) tegen. Een paar kilometer voor de kust mondt de rivier Pazinčica uit in dit kilometerslange fjord. Hoewel het geen echt fjord is, is het een heerlijke plek om te vertoeven. Het is bijna overal verboden om te zwemmen, maar de dichtbegroeide Limvallei leent zich ook uitstekend voor een boottocht of een wandeling.

8. Lungomare in Opatija
Lungomare is de kilometerlange wandelpromenade die langs de kust van Opatija loopt. Deze stad ligt in het oosten van Istrië en is van oudsher een toeristische badplaats. Dit is bij uitstek de plek om van de zonsondergang te genieten op een terras of de vele barokke villa’s te bewonderen.

9. Cape Kamenjak
Zwemmen doe je in het natuurpark Cape Kamenjak, dat op slechts een uur rijden van Rovinj ligt. Dit natuurgebied bestaat uit een kilometerslange kuststrook waar indrukwekkende kliffen, romantische inhammen en fijne stranden elkaar afwisselen. Je kunt hier perfect zwemmen, duiken of snorkelen.

10. Crveni Otok
Crveni Otok is het grootste eiland in de Rovinj-archipel. Eigenlijk bestaat het uit twee eilanden, die met elkaar verbonden zijn. Ze zijn binnen een kwartier te bereiken vanuit Rovinj en zijn daarom vooral populair voor dagtochten. Crveni Otok heeft een aantal prachtige kiezelstranden, die bij uitstek geschikt zijn voor kinderen en het beoefenen van watersporten.