07 oktober 2018

We ❤ Glamping! Naast het selecteren en delen van de mooiste, uniekste en bijzonderste kampeerervaringen met de wereld, ontdekken we zelf natuurlijk ook het liefst one-of-a-kind glamping accommodaties. Als we niet het internet afspeuren naar bestemmingen om aan de Glampings collectie toe te voegen, zijn we vaak in één onze vele safaritenten, yurts of lodges te vinden. Bij Glampings vinden we het namelijk belangrijk om de accommodaties die we aanbieden ook zelf te ervaren. Zodat het voorwerk al is gedaan en jij 100% van je vakantie kunt genieten. En hoe kan dat beter dan met een kijkje achter de schermen? Vandaag nemen we je mee naar Plitvice Holiday Resort in Grabovac, Kroatië 

Wie, wat, waar?

Je ziet ze regelmatig voorbijkomen, de prachtige beelden van de meren en watervallen van Nationaal park Plitvice. Tijdens onze roadtrip door Slovenië en Kroatië was dit een van de natuurgebieden die we absoluut niet wilde missen. Nu deed zich de gelegenheid voor om een bezoek aan de watervallen te combineren met een bezoek aan de nieuwste glamping accommodaties van Plitvice Holiday Resort (voorheen bekend als Camp turist Grabovac).

De eerste glamping die we bezochten tijdens onze reis, Adrenaline Check, is een aanrader. Plitvice Holiday Resort is echter andere koek. Waar bij Adrenaline Check alles zelf wordt uitgedacht, is hier een spectaculair en compleet concept neergezet. Het is een waar miljoenenproject, waarbij er niet is bespaard op het design. Je vindt er een surrealistisch landschap van futuristische boomhutten omringd door imposante bomen, watervalletjes, grasheuvels en een smaragdgroen zwemmeer. Dit alles is te bereiken via houten wandelpaden die slingeren door het landschap. WOW!!! Het lijkt wel alsof we op de filmset zijn beland van Avatar. Door het midden van het terrein loopt een brug die het landschap verdeeld in tweeën. Aan de linkerkant vinden we de boomhutten en aan de andere kant, gelegen aan het zwemmeer, de lakehouses. Wij verbleven in een lakehouse, geschikt voor 2 personen.

Plitvice Holiday Resort

Onze kampeerervaring

De lakehouses vormen een kring rondom het zwemmeer en hebben elk een eigen mini-terras voorzien van 2 stoelen. Het gebruik van het zwemmeer is exclusief voor de gasten van de lakehouses en de boomhutten.

De ruimte van onze accommodatie kan je het beste omschrijven als een studio/hotelkamer en bevat een ruim comfortabel tweepersoonsbed, airconditioning, TV, koelkast en een nette douche en toilet. Alles was nog splinternieuw. Hier en daar waren er nog wat kleine verbeterpunten, zoals het toevoegen van een waterkoker of koffieapparaat. Daarnaast waren de gordijnen nog niet op maat gemaakt. Hierdoor misten wij wat privacy gezien we direct in de lakehouses tegenover ons konden kijken. Het uitzicht op de boomhutten en het landschap vanaf onze lakehouse geven het geheel echter een bijzondere beleving.

Plitvice Holiday Resort lakehouse

Plitvice Holiday Resort lakehouses

De faciliteiten op het resort zijn prima, je vindt er een campingwinkel, goed restaurant (ook voor ontbijt), zwembad, speeltuin, midgetgolfbaan en een kraampje waar je activiteiten kan boeken (zoals wildwater raften).

Goran, de zeer vriendelijke manager van Plitvice Holiday Resort, vertelde ons meer over het ontstaan van de locatie en gaf ons een uitgebreide rondleiding. We mochten zelfs een kijkje nemen in de boomhutten! De inrichting van de boomhutten is adembenemed met als eye-catcher het grote panorama raam (2 verdiepingen hoog!). Dit raam geeft je het gevoel dat je ook daadwerkelijk ‘in de bomen’ leeft. Alle luxe bevindt zich in de boomhut: een slaapkamer, keuken, zithoek, badkamer en groot balkon.

Plitvice Holiday Resort boomhut

Naast de rondleiding kregen we ook goede tips over de omgeving. Goran vertelde ons over de facinerende geschiedenis van deze regio.

Na onze eerste nacht in ons lakehouse besloten we vroeg op te staan om naar Nationaal park Plitvice te gaan. Dit immens populaire park is het beste te bezoeken in de ochtend als de poorten net open gaan (8.00). Vanaf ingang 2 (ingang 1 is drukker werd ons verteld) pakten wij het bootje naar een van de startpunten. 

We begonnen aan onze wandeling door het park. De houten wandelpaden kwamen ons gelijk bekend voor. Het was duidelijk dat het resort hier inspiratie heeft opgedaan. Het kronkelende pad vormde een bijzondere wandeling over het groen en langs de meren en watervallen. 

Dit park is een absolute must-see! Het vroege opstaan werd zeker beloond. Naarmate de middag vorderde werd het namelijk steeds drukker op de paden. Hierdoor was het soms lastig een foto te maken zonder een andere camera of persoon voor je lens te krijgen.

Nationaal park Plitvicemeren

Ik had een bijzonder verhaal gelezen over deze omgeving. Het verhaal ging over de verlaten militaire basis ‘Zeljava’. Zeljava is de grootste ondergrondse luchtmachtbasis in Europa die intensief werd gebruikt gedurende de oorlog in Joegoslavië in 1991.

Nu ben ik altijd geïnteresseerd in deze verhalen en begreep ik dat delen van de bunkers en startbaan nog bekeken kunnen worden. Aangezien de basis op slechts 20 minuten rijden ligt van Plitvice wilde ik kijken of we in de buurt konden komen. Dit lukte, maar geheel verstandig was het niet.

Onderweg viel het op dat er weinig is gedaan aan de veiligheid van het gebied rondom de luchtmachtbasis. Zo passeerde wij bordjes langs de weg waarop werd gewaarschuwd voor mijnengebied. Ook was het angstvallig stil en verlaten in de omgeving. Na een korte rit over een dichtbegroeid pad bleken we ineens op 1 van de 4 startbanen te staan, naast de baan zagen we een waarschuwingsbord dat dit ook de grens is met Bosnië Herzegovina…

Misschien was het toch verstandiger om hier om te keren. Niet veel later bleek dat we goed in de gaten werden gehouden. Een motoragent stond ineens voor onze neus en gaf aan dat we hier snel weg moesten. Enigszins teleurgesteld reden we weer terug en keken we maar ‘online’ naar de beelden van de basis. Er kwam toen ook een recent verhaal naar boven in Google (augustus 2018!) van een Belgische avonturier, waardoor het wel heel duidelijk werd dat het beter is om deze basis niet op eigen houtje te gaan bezoeken…

Oeps! Gelukkig zijn er genoeg andere bezienswaardigheden in de omgeving zoals het ‘sprookjesachtige’ dorp Rastoke met watervallen, rivieren, schattige bruggetjes en authentieke molens. Iets minder bekend, maar voor de dierenliefhebbers een must, is het beren opvangcentrum in Kuterevo.

Plitvice watervallen

 Ons oordeel

Het verblijf van 2 dagen in de lakehouses was absoluut een unieke ervaring. De glamping accommodaties zijn dik in orde, zij het met hier en daar wat kleine verbeterpunten. Dit zal zeker in de komende maanden worden opgepakt, daar ze zelfs nog de laatste details moesten afronden van enkele lakehouses.

Plitvice Holiday Resort is een mooi resort en leent zich uitstekend voor een bezoek aan een van de mooiste natuurgebieden van Europa: Nationaal Park Plitvice. We komen zeker een keer terug om de boomhutten uit te proberen en om meer van de omgeving te kunnen zien.

Glamping in Kroatië

Wat kost een verblijf

De prijs per nacht voor een verblijf in een Lakehouse op basis van 2 personen (in september) ligt op € 162 per nacht excl. toeristenbelasting.

Tip! Voor gezinnen zijn er naast de boomhutten ook luxe stacaravans en tipi’s te huur met een goedkoper prijskaartje.

Ook zin in een glamping vakantie bij Plitvice Holiday Resort? Kijk hier voor meer informatie.