13 juli 2017

Dus je hebt besloten dat je deze vakantie een roadtrip gaat maken. De eerste stap is al gezet! Een auto is wat ons betreft het beste vervoermiddel om een vakantiebestemming écht goed te kunnen ontdekken: je bent helemaal onafhankelijk, je komt op bijzondere plekken en geniet de hele weg van een prachtig uitzicht. Maar, er is veel om in overweging te nemen als je een auto gaat huren in het buitenland. Wat je vooral wel én vooral niet moet doen, lees je hieronder.  

Tip #1: Kies voor een betrouwbare aanbieder
Vaak tref je op de plaats van bestemming talloze kleine aanbieders van huurauto’s aan. Het voordeel hiervan is dat ze vaak goedkoper zijn, maar de taalbarrière kan problemen opleveren. Als je van tevoren boekt kun je rustig uitzoeken welke aanbieder als het meest betrouwbaar uit de bus komt. Grote, internationale aanbieders zijn vaak de beste keuze. Vaak kun je dan boeken in je eigen taal, waardoor je weet met welke voorwaarden je akkoord gaat. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
Tip #2: Ga voor een allrisk verzekering
De kans dat er onderweg iets met je huurauto gebeurt is klein, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Op vakantie wil je je al helemaal geen zorgen hoeven maken over bijkomende kosten en bovendien werken verzekeringen in ieder land weer anders. Dek jezelf dus in en sluit een allrisk verkering (diefstal, aansprakelijkheid en ongelukken) af. Er zijn aanbieders die werken met een all-inclusive formule, waardoor dit al bij de huurprijs inbegrepen is. Let wel op de hoogte van het eigen risico, die wil je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk houden.

Tip #3: Verdiep jezelf in de verkeersregels
Het ene land is het andere niet en dat geldt ook voor verkeersregels. Zeker als je naar een land gaat waar je de taal niet spreekt, is het goed om van tevoren te checken wat bepaalde verkeersborden betekenen. Hoe hard mag je er rijden? Rijden ze links of rechts? Wat zijn de regels omtrent parkeren? Wel zo handig om onnodige boetes te voorkomen!

Tip #4: Zorg voor een geldig rijbewijs
Weet je welk rijbewijs je nodig hebt om in je land van bestemming een auto te mogen huren? En is je rijbewijs überhaupt nog geldig? Zorg dat je de juiste documentatie vooraf geregeld hebt. In sommige landen heb je namelijk een internationaal rijbewijs nodig. Ook handig om te weten: vaak geldt er dat personen onder de 25 of personen die nog niet zo lang hun rijbewijs hebben, meer moeten betalen in verband met een hogere verzekering.

Tip #5: Boek verstandig
Veel aanbieders van huurauto’s hanteren specifieke tijden als het gaat om het begin en einde van een huurdag. Hoewel je vaak flexibel bent in het ophalen en terugbrengen van de auto, kan het heel goed zijn dat je voor dat extra uurtje ineens een heel dagtarief moet betalen. Check dus goed van tevoren of je je auto écht voor 4 dagen huurt, of eigenlijk voor 3 dagen en een beetje. Het is daarnaast vaak goedkoper om de auto op het vliegveld op te halen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld in de stad. Kies je ophaaltijd wel zorgvuldig; bij de meeste aanbieders heb je een aantal uur om je auto op te halen, daarna wordt deze aan iemand anders verhuurd.

Tip #6: Zorg voor een (offline) navigatie-app
Eerder schreven we al dit te handige artikel met allerlei nuttige apps voor op vakantie. Hierin vind je een app waarmee je kaarten van je bestemming kunt downloaden, waardoor je ze offline kunt bekijken. Scheelt weer internetkosten! Zorg er dan wel voor dat er een houder voor je telefoon aanwezig is, zodat je handsfree kunt rijden terwijl je de route volgt. Rijd je liever met een navigatie-apparaat? Dan moet je deze vaak apart bijboeken.

Tip #7: Anticipeer op je reis
Ga je lange afstanden rijden? Zijn de wegen vlak of juist steil? Is het terrein goed begaanbaar? Heb je veel bagage? Allemaal zaken om in overweging te nemen voordat je een auto boekt. Het is vaak verleidelijk om voor de goedkopere optie te gaan, maar je wilt wel dat heuvelweggetje opkomen. Een auto met een zwaardere motor zal in dit soort gevallen juist weer zuiniger zijn, waardoor je helemaal niet zoveel duurder uit zult zijn. Overweeg ook om voor een extra bestuurder te kiezen als je lang gaat reizen. Dit kost vaak wat meer, maar zo kun je de af te leggen kilometers wel verdelen.
Tip #8: Houd je creditcard bij de hand
Voor het reserveren van je huurauto heb je vaak een creditcard nodig. Ten eerste voor de betaling van de huurauto zelf, maar ten tweede ook voor de borg. Dit totale bedrag mag dus niet je maximale bestedingslimiet overschrijden. Zorg er vooraf voor dat je voldoende te besteden hebt op je creditcard om de borg ter plekke te kunnen voldoen. Deze wordt namelijk gereserveerd, waardoor je de ruimte niet meer kunt besteden totdat je de auto hebt teruggebracht.

Tip #9: Controleer de auto
Controleer niet alleen vooraf goed je huurcontract, maar controleer ook de huurauto wanneer je hem ophaalt. Vaak worden eventuele beschadigingen vooraf gedocumenteerd, maar neem daarnaast vooral de tijd om de auto zelf goed te checken. Doe dit idealiter nog voordat je ermee hebt gereden door hem van alle kanten goed vast te leggen (met tijdsindicatie). Mochten er achteraf ooit twijfel ontstaan, dan kun je aantonen in welke staat je de auto hebt meegenomen.

Tip #10: Check de tankregeling
Tanken is een vrij essentieel onderdeel van het autorijden. Iedere aanbieder heeft weer een andere tankregeling, dus het is goed om vooraf te checken waar je aan toe bent. Moet je de auto weer vol of juist leeg inleveren? En zit de eerste tankbeurt inbegrepen of moet je alles zelf betalen? Check ook het aantal kilometers dat je met de auto mag rijden. Vaak zit er een standaard aantal kilometers per dag bij de huurprijs inbegrepen. Wil je meer rijden? Dan moet je bijboeken. Uiteraard is het het voordeligst om dit vooraf te doen.