16 december 2020

Staat er een roadtrip in Europa op jouw to-do lijstje? Bij Camperdays vind je alvast de perfecte camper! Bovendien ben je op de juiste pagina beland om jezelf goed voor te bereiden. Wij geven je graag 10 tips om van je roadtrip een fijne ervaring te maken.

1. Rijomstandigheden

Raak vertrouwd met de rijomstandigheden en verkeersregels binnen Europa. Om het even welk land je bezoekt, boetes voor het overtreden van de verkeersregels zijn enorm.

2. Europese snelwegen

Je moet weten dat de snelwegen er niet altijd hetzelfde uitzien in Europa. Misschien denk je dat het vrij snel en gemakkelijk is om over de snelwegen te reizen, maar is dat zo? Vaak zullen werkzaamheden je hinderen. Ook dien je de snelheidslimiet van de landen die je zult bezoeken, te controleren. Let tenslotte ook op dieren. Er kan altijd een dier de weg oversteken, zoals bijvoorbeeld herten. Gun jezelf dus voldoende tijd om de reis te voltooien. Je reist misschien niet zo snel als je denkt.

3. Benzinestations

Plan je tankstops zorgvuldig - het prijsverschil kan enorm variëren! En ga altijd tanken als je een tankstation ziet, vooral wanneer je binnenwegen neemt. De afstanden tussen benzinestations zijn binnendoor vaak groter. Laat je reis dus niet stranden met een lege tank!

4. Aangepaste controles

Houd rekening met aangepaste controles. Op de grenzen van Europese landen en zelfs onderweg zijn nog altijd douane- en politiecontroles mogelijk. Het betekent dat auto's moet stoppen en door de douane of politie worden doorzocht. Ze zijn op zoek naar onverzekerde voertuigen, chauffeurs zonder geldig rijbewijs, verboden voorwerpen, tabak, alcohol en drugs. Wanneer je je huisdier meeneemt, zorg er ook voor dat hij of zij alle inentingen heeft gehad en klaar is om mee te reizen.

5. Gasflessen en andere apparatuur

Als je een gasfornuis in je camper meeneemt, koop dan altijd een reserve gasfles in grote steden. Het is vaak moeilijker om die dingen te kopen in kleine steden of dorpen.

6. Watertank

Controleer de grootte van de watertank in je camper. De meest voorkomende heeft een volume van 20 liter, wat niet veel is. Overweeg dus om een extra watertank voor je camper te kopen, vooral als je van plan bent om te chillen in de vrije natuur.

Water kan een gedoe zijn in afgelegen gebieden. Bovendien is niet alle water veilig om te drinken. In een gebied waar water kostbaar is, betaal je trouwens veel geld om het te kopen. En er is zelfs een veiligheidsreden: als je auto pech heeft en je moet wachten op hulp, zal 20 liter binnen enkele uren verdwijnen.

7. Toegangstickets

Voor elk bezoek dat je doet, zul je mogelijk een toegangsticket moeten betalen. Plan je budget dus zorgvuldig.

8. Boodschappen doen

Overweeg om onderweg boodschappen te doen in grotere steden. De prijzen zijn daar veel goedkoper en het aanbod van goederen is uitgebreider. Maar wees aardig en geef ook wat geld uit op lokale markten. De lokale bevolking produceert meestal vers fruit, groenten en vlees. Door die producten te kopen steun je lokale boeren in plaats van grote marktketens.

9. Boek je excursies vooraf

Vermijd lange files aan de loketten en boek je excursies online. Op die manier verlies je geen tijd en worden je plannen niet vertraagd.

10. Tolwegen

Controleer de tolwegen en probeer vooraf je vignet te betalen voor een vlotte doorgang. Dit kan perfect online. Indien je liever ter plaatse betaald, kan dit met cash geld. We raden je echter aan om een kredietkaart mee te nemen. Tolgeld wordt betaald in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland.