13 april 2017

Misschien is het al je go-to vakantebestemming, maar misschien ben je er wel nog nooit geweest. Wij vonden het daarom hoog tijd om de Waddeneilanden eens flink in de spotlights te zetten. Want in dit noordelijkste puntje van Nederland is zóveel te beleven. Of je nu een romantisch weekendje weg wil, lekker gaat uitwaaien met het hele gezin of juist op zoek bent naar een actieve vacay: hier zijn 6 redenen waarom je volgende vakantiebestemming op de Waddeneilanden zou moeten zijn. 

Bezoek de leukste festivals
Het festivalseizoen komt er weer aan! Dat betekent dat onze festivaloutfits weer uit de kast mogen en onze agenda vol staat met de leukste festivals door heel Nederland. Maar voor unieke festivals hoef je het niet alleen op het Nederlandse vasteland te zoeken; ook op de Waddeneilanden worden er ieder jaar een aantal bucketlist-waardige festivals georganiseerd. Horizontoer, een zeilend cultuur-, muziek- en theaterfestival dat ieder jaar in augustus alle Waddeneilanden aandoet, is zeker de moeite waard om een keer mee te maken. Ook Oerol op Terschelling wil je niet missen! Tijdens dit internationale fenomeen wordt Terschelling in juni tien dagen lang omgetoverd tot een podium voor theater, dans en muziek. Here Comes the Summer is een zusje van het bekende muziekfestival Into the Great Wide Open en wordt eind april gehouden op Vlieland. Ben je meer van de foodfestivals? In juli verzamelen zich allerlei foodtrucks zich op het strand van Texel voor het Beach Food Festival.

Word één met de natuur
Wist je dat de Waddeneilanden op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan? Op de Waddeneilanden vind je natuur zoals je die nergens anders in Nederland tegenkomt. De combinatie van zand, zee en wind maakt het gevoel dat je krijgt op de Waddeneilanden zo uniek. Op alle eilanden valt dan ook enorm veel te zien en te doen. Strand tot zover het oog rijkt, duinen waar je heerlijk in kunt wandelen en water dat in de zomer aangenaam genoeg is voor een verfrissende duik. Het diverse landschap leent zich perfect voor verschillende buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en varen. Maar je kunt er ook diverse watersporten beoefenen of een yogales volgen op het strand. Tip: laat je rondleiden door een gids, die je alles kan vertellen over de diersoorten die er op de eilanden te vinden zijn.

Ontdek de lokale hotspots
De Waddeneilanden kennen een aantal verborgen pareltjes, maar met een beetje goed zoeken drink jij straks je koffie tussen de locals! Van bijzondere beachclubs waar je uren kunt vertoeven in een luie strandstoel, hippe koffietentjes waar je de lekkerste koffie van het eiland drinkt, culinaire lunchrooms en restaurants tot winkeltjes waar je de allerleukste snuisterijen en souvenirs scoort: er valt een hoop te ontdekken.

Breng een bezoekje aan de Texelse bierbrouwerij
Op Texel overal geschonken en ook in de rest van Nederland steeds vaker te vinden, is bier uit de Texelse bierbrouwerij. Dit speciaal bier, dat Skuumkoppe wordt genoemd, heeft een vollere smaak dan andere witbieren. Het Texelse drankje heeft al verschillende onderscheidingen gekregen, waaronder de titel ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’. Skuumkoppe wordt gebrouwen in een oude zuivelfabriek in Oudeschild. Tijdens een rondleiding door de bierbrouwerij kun je zien hoe Skuumkoppe gebrouwen wordt en kunt je plaatsnemen op het zonovergoten terras van het Proeflokaal, waar dit donkere witbier rijkelijk vloeit.Eet de lekkerste vis bij de Oude Vismarkt
Bij De Oude Vismarkt in Oudeschild op Texel maak je voor je gevoel een reis terug in de tijd! Ouderwetse gezelligheid en de ambachtelijke kwaliteit van vroeger voeren hier de boventoon. Ga er langs voor spartelverse vis, die wekelijks door de Texelse kottervloot wordt binnengebracht. Naast echte Texelse specialiteiten kun je hier ook een kijkje nemen bij de gratis expositie over de Texelse visserij, waar je op interactieve wijze wordt meegenomen met de echte Texelse kottervissers.

Overnacht in een bijzondere glamping accommodatie
Je bezoek aan de Waddeneilanden is pas écht compleet met een luxe kampeerovernachting aan het strand. Op Texel, Ameland en Terschelling vind je een aantal bijzondere glamping accommodaties die je het echte eilandgevoel laten ervaren. Bij Texel Yurts in Den Hoorn overnacht je in een yurt in nomaden stijl, compleet met houten vloer, schapenwollen dekbedden en hout gestookt fornuis. Als moderne nomade geniet je hier van de eenvoud en het prachtige uitzicht op Nationaal Park Duinen.

Texel Yurts

In het noordoosten van Texel ligt Farmcamps boerderij Noorderwaard. Hier kun je genieten van een uniek stukje Texel dat nog niet is ontdekt door toeristen. Je ervaart hier het leven op een echte boerderij, maar wel met alle luxe van een moderne safaritent. Ook in Oosterend op Terschelling en in Hollum op Ameland kun je het echte boerengevoel ervaren. Bij BoerenBed De Zeekraal en BoerenBed boerderij Ameland kun je meehelpen met de boer, zelf eieren rapen, knuffelen met dieren en marshmallows roosteren boven het kampvuur.  

Wat is jouw favoriete eiland in de Waddenzee?