28 september 2020

Scandinavië staat bekend om zijn losse regels rond kamperen op openbare plekken. Voor kampeerders geldt namelijk het ‘allemansrecht’. Daardoor is het geen probleem om je tent voor een nachtje op te zetten in de natuur of op privégrond. In het hoge noorden vind je echter ook goede mogelijkheden voor glamping. Zo biedt Noorwegen keuze uit diverse opmerkelijke accommodaties voor glamping in de wildernis.

Wildkamperen inclusief glamping

Wildkamperen in landen als Noorwegen en Zweden is een bijzondere ervaring. Jouw tent is vaak de enige in de wijde omtrek, waardoor je optimaal geniet van rust en natuur. De keerzijde is echter dat je zo goed als verstoken bent van comfort. Uitgebreide sanitaire gelegenheden zijn er doorgaans niet en de voorzieningen van energieleveranciers reiken niet verder dan de dichtstbijzijnde boerderij. Wil je genieten van de vrije natuur, maar inclusief modern comfort en het gemak dat energieleveranciers bieden? Dan is een glampingtrip naar Noorwegen wellicht iets voor jou. Dit dunst bevolkte Scandinavische land heeft voor elke ‘glampeerder’ wat wils.

Comfort in de ongerepte natuur

Comfortabel overnachten in een drijvend kasteel, nostalgische pipowagen of oude truck? Unieke glamping accommodaties vind je door heel Europa. In Noorwegen doen ze er echter nog een schepje bovenop. Dit resulteert in een aantal wel heel aparte glampingopties en -locaties. En hoewel de Noorse kampeerperiode korter is dan die op lagere breedtegraden, is zelfs dat geen probleem. Een deel van de glampingaccommodaties heeft namelijk een open haard of andersoortige verwarming. Daardoor is een glampingvakantie in de natuur het hele jaar door mogelijk.

Glamping in een lavvu

‘Lavvu’ is de benaming voor een tent zoals die door de Sami in het hoge noorden gebruikt worden. Om te proeven van het leven van de authentieke Noorse rendierjagers, zijn er op diverse plaatsen in het land glampingmogelijkheden in lavvu-tenten.

Joertglamping

De nomaden van Mongolië maken al eeuwenlang gebruik van joerts om in te overnachten. In Noorwegen kan je een glampingvakantie in deze ruime tenten reserveren. De accommodaties voor joertglamping bevinden zich over het algemeen in de zuidelijke Noorse provincies.

Arctic dome

Arctic domes zijn grote koepeltenten met comfort én een beetje extra. Want het bijzondere aan deze glampingtenten is dat de bovenzijde van het hoge dak transparant is. Tijdens een overnachting krijg je dus echt het idee dat je onder de open sterrenhemel in slaap valt.

IJshotels

In de provincie Troms og Finnmark vind je de comfortabele ijshotels van Noorwegen. Verder naar het noorden dan hier kom je op het Europese continent vrijwel niet. Omdat de hotels van ijs zijn gebouwd, is de binnentemperatuur enkele graden onder nul. Hier kun je in elk seizoen dus letterlijk en figuurlijk een coole vakantie hebben.