23 augustus 2024

Zijn er plannen om te kamperen, maar zie je er als een berg tegenop om met een wc-rol onder de arm naar de toiletten van de camping te gaan? Geen zin om haringen in de grond te slaan, de tent op te zetten of weg te spoelen van de camping tijdens slecht weer? Geen probleem, want tegenwoordig zijn er steeds meer glampings in Nederland en het buitenland. Zo ben je van alle gemakken voorzien. Het woord ‘glamping’ is een samentrekking van de woorden ‘glamour’ en ‘camping’, wat al verraadt dat dit kamperen op hoog niveau is.

Wat mag je niet vergeten als je gaat kamperen?

Glamperen is steeds populairder aan het worden in Nederland. Zelfs op de TT in Assen bevindt zich een glamping waar steeds meer gebruik van wordt gemaakt. Voor het glamperen hoef je op zich niet veel mee te nemen. De meeste dingen zijn bij de glamping accommodatie al voor je geregeld. Uiteraard is het wel goed om van tevoren uit te zoeken wat je toch zelf mee moet nemen, of welke zaken je kunt bijboeken. Bij het normale kamperen neem je zelf beddengoed mee, terwijl blij glamperen het een mogelijkheid is om het beddengoed eventueel tegen bijbetaling bij te boeken. Je hoeft dan niet meer te wassen en het scheelt sjouwen met lakens. Bovendien heeft een glamping accommodatie vaak een complete keukeninventaris. Een afwasteiltje is dus zeker niet nodig. Maar waar moet je dan wel aan denken?

Controleer je boeking

Voordat je naar de glamping gaat, is het verstandig om even je reservering erbij te pakken. Kijk van tevoren wat je hebt geboekt. Weet je bijvoorbeeld zeker dat je het beddengoed hebt geboekt, of dat je dit nog moet regelen? En hoe laat word je precies verwacht? Bij veel glampings werken ze op dezelfde manier als bij een hotel: je dient dan op een bepaalde tijd te arriveren. Dat geeft de schoonmakers de tijd om de accommodatie voor je klaar te maken.

Noodpakketje meenemen

Hoewel een glamping accommodatie van de meeste gemakken is voorzien, kun je altijd een noodpakketje aanleggen. In ieder geval heb je geen zaken zoals borden, bestek of bekers mee te nemen. De accommodatie heeft namelijk zelf al een complete keukeninventaris. Met een kleine inventarislijst ben je dus al heel goed voorbereid. Mis je nog iets en weet je niet of de accommodatie het heeft, dan kun je altijd even de glamping of klantenservice bellen.

Wat je in ieder geval mee kunt nemen, is een paar extra toiletrollen. Daarnaast is een vaatdoek en een theedoek meenemen altijd handig. Eventueel kun je ook afwasmiddel meenemen of een paar vaatwastabletten, als de accommodatie een vaatwasser heeft. Check je reservering of je gratis gebruik mag maken van vaatwastabletten. Je dient de glamping accommodatie ook weer netjes achter te laten, dus kun je het best een schuursponsje en vuilniszak meenemen.

Hoe zit het met je mobiele telefoon?

Een glamping is van alle luxe voorzien. Over het algemeen heb je daarom gewoon mobiel bereik en zit je niet op een afgelegen deel van een berg, maar kun je genieten van mobiele verbinding en goed internet op je smartphone. Dat ligt uiteraard wel aan je mobiele abonnement. Je hebt daarom een goed werkende smartphone en het juiste telefoonabonnement nodig. Zeker als je in het buitenland gaat glamperen, doe je er goed aan om te controleren hoeveel data je binnen de EU mag verbruiken. Zelfs als je een Unlimited databundel hebt, zit er een limiet op binnen de Europese Unie.

Heb je bijvoorbeeld een goedkoop telefoonabonnement met telefoon? Dan dien je je databundel te controleren. Ook als je in Nederland gaat glamperen kun je dat beter wel doen, zodat je verrassingen als een hoge telefoonrekening kunt voorkomen. Blijf je in Nederland, zoek dan op de dekkingskaart van je mobiele aanbieder op, van welke diensten je gebruik kunt maken en of je voldoende dekking hebt. Eventueel kun je in het buitenland nog een aparte simkaart kopen, maar dat is vaak niet meer nodig. Je abonnementen zijn binnen de Europese Unie zoals in Spanje namelijk gewoon geldig. Zit je buiten de Europese Unie, dan dien je er rekening mee te houden dat je veelal per belminuut of per MB afrekent.

Zorg voor genoeg vermaak

Denk van tevoren na over welk doel je had om naar de glamping te komen. Wil je juist wat meer rust, of vind je het belangrijk om nabijgelegen dorpen en steden te bezoeken? In ieder geval is voldoende vermaak erg belangrijk. Als het hard regent en je je tent niet uit kunt, kunnen bordspelletjes of een goed boek minstens net zo goed van pas komen als bij het normale kamperen. Als je met vrienden gaat, kun je het gezellig maken door bij mooi weer – als de glamping het toestaat – een kampvuurtje te maken.