27 juli 2017

Een fijn zandstrand, een helderblauwe zee, de zon aan de horizon… Je zou haast denken dat alle stranden op elkaar lijken, maar niets is minder waar! Hoewel Europa een tal van adembenemende stranden rijk is, zijn er slechts een paar die er écht uitspringen. Natuurlijk heeft iedereen zijn eigen favoriet, maar je kunt er niet omheen dat deze stranden een bezoekje waard zijn. Toch?

1. Navagio op Zakynthos
Ook wel bekend als ‘shipwreck beach’, vernoemd naar het enorme scheepswrak dat er nog te vinden is. Je kunt hier heerlijk snorkelen in het helderblauwe water en zeeschildpadden spotten. Maar je zult er zeker niet de enige zijn, want dit kleine strandje is één van de meest bezochte stranden van Griekenland.
2. Zlatini Rat in Kroatië
We schreven al eerder over de prachtige stranden van Kroatië, want dit populaire vakantieland heeft er talloze! Zlatini Rat is echter niet alleen één van de mooiste stranden van Europa, maar ook al meerdere malen benoemd tot één van de mooisten ter wereld! Het bijzondere is dat de vorm van dit eiland door de stroming continu verandert. Je ziet dus nooit exact hetzelfde strand!
3. Spiagga Rosa bij Sardinië
Hoewel dit prachtige strand inmiddels is gesloten voor het publiek, blijft het fijn om naar te kijken. Je vindt dit strand voor de kust van Sicilië, op het kleine eiland Budelli in de La Maddalena archipel. De typerende roze kleur is afkomstig van het aanwezige graniet en achtergebleven koralen en schelpdieren.
4. Rodas in Spanje
Op het eerste gezicht waan je je bijna in het Caribisch gebied. Maar voor deze tropische vibes hoef je helemaal Europa niet uit. Je vindt dit prachtige strand namelijk in het Spaanse nationale park Islas Cies. Een plaatje, toch?
5. Cala Macarelleta in Spanje
Weer zo’n pareltje in Spanje! Cala Macarelleta ligt op het eiland Menorca, vlak naast een andere aanrader: Cala Macarella. Het hier is over het algemeen heel druk, maar als je vroeg komt kun je nog van het onverstoorde uitzicht op deze prachtige baai genieten. Een echte aanrader!
6. Rabbit Beach op Sicilië
Dit prachtige strand op het eiland Lampedusa is vooral vanwege de ligging enorm populair. Het vergt wat moeite om er je handdoek neer te kunnen leggen, maar het uitzicht maakt dat meer dan goed. Het Konijnenstrand ligt in een beschermd natuurgebied, omdat het één van de laatste plekken in Italië is waar schilpadden eieren leggen. Met een beetje geluk kun je er ook dolfijnen en pijlstaartroggen spotten. 
7. Blue Lagoon bij Malta
Dit strand is alleen met een boot te bereiken, maar daardoor is het er helaas niet minder druk. Sta daarom vroeg op van dit paradijsje op aarde te genieten. Vergeet vooral je duikbril niet mee te nemen, want ook onderwater is er van alles te zien!
8. Armação de Pêra in Portugal
We tipten dit prachtige strand in natuurgebied Coraçao do Mar in de Algarve al eerder. Armação de Pêra is zelfs al een keer benoemd tot één van de mooiste stranden ter wereld! Met haar paradijselijke uitstraling en ligging op het meest zuidelijke puntje van Portugal past het strand ook zeker in dit rijtje thuis.
9. Ölüdeniz in Turkije
Het mooiste strand van Turkije vind je niet in één van de populairste badplaatsen, maar in een klein dorpje aan de Lycische kust. Ölüdeniz betekent letterlijk 'dode zee', omdat het water in de baai altijd volledig stil ligt. Op dit prachtige plekje komt de Mediterraanse zee samen met de Egeïsche zee, wat het prachtige kleurenpalet tot gevolg heeft. 
10. Ksamil Beach in Albanië
Verscholen in de Albanese rivièra, vind je één van de mooiste stranden van Europa. Met haar helderblauwe water en hagelwitte stranden doet Ksamil Beach niet onder voor het Caribisch gebied! Denk er een paar rieten parasollen bij en je waant je bijna aan de andere kant van de wereld.
Wat is jouw favoriete strand in Europa?